|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | sağlık | Aile Sağlığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Okul Öncesi Çocuklarda Konuşma ve Dil Gelişimi

Konuşma ve dil gelişiminde en büyük büyüme dönemi, 2-5 yaş arasındaki okul öncesi çocuklarda görülür. Amerikan Konuşma-Dil İşitme Derneği, Ulusal Okuryazarlık Vakfı ve Michigan Üniversitesi Sağlık Sistemi gibi kuruluşlar, okul öncesi çocukların belirli gelişimsel kilometre taşlarına ulaştığı bu çok önemli zaman hakkında değerli bilgiler sağlar. Ebeveynler olarak, çocuklarınızı iletişim becerileri kazandıkça gözlemlemek ve dinlemek isteyeceksiniz. Konuşma ve dilde olası gelişimsel gecikmelerin erken teşhisi çocuğunuzun şimdi ve gelecekte yararına olacaktır.

Alıcı ve İfade Edici Dil

Alıcı ve ifade dilleri, konuşma ve dil gelişiminin iki ana alanıdır. sosyal iletişimde ifade dilinin genişlemesi olarak işlev gören pragmatikler. Konuşulan kelimeleri duyma ve anlama, alıcı dili ifade ederken, konuşmayı ve ifadeyi anlamlı bir şekilde sınıflandırırken kelimeleri kullanma. Her iki durumda da, konuşma ve dil gelişiminin bir kısmı, doğru tonu, duyguyu ya da ortam için elverişli mantığı ayırt etme ve kullanma yeteneğini içerir.

Dil Gelişimine Katkıda Bulunan Faktörler

konuşma ve dil gelişimine katkıda bulunan beyin gelişimi. Araştırması, tüm beyin bu sürece girerken, her yarım kürenin dil gelişiminin belirli bölümlerini yönettiğini doğruladı: sol yarım kürede gramer ve konuşma ve sağ yarım küredeki eylemler, duygular ve kelime anlamları. Çocuklar, testosteronun beyinlerinin sol yarımküresi üzerindeki etkisine bağlı olarak sıklıkla daha yavaş konuşma ve dil gelişimi gösterirler. Engelleyici etki çoğu zaman dikkat dağınıklığına ve huzursuzluğa neden olur, bu da erkeklerin iletişim kurmaya daha az dikkat etmesine neden olurken, kızlar daha erken konuşma ve sosyal olarak etkileşime girme eğilimindedir.

2-5 Yaşındaki Çocuklarda Gelişim

2-5 yaşları arasında ilerler, dil gelişimi ve iletişim becerileri tipik olarak şaşırtıcı bir hızla artar. 2 yaşındayken genellikle iki kelime öbeği ya da kısa cümle kullanır ve “hayır” kelimesini anlar. 2 ila 3 yaş arasında, okul öncesi çocuğunuzun kelime hazinesi yaklaşık 450 kelimeye yükselir, kendini “ben” olarak adlandırır. isim ve fiillerle kısa cümleler kurar. Gelecek iki yıllık 3-5 yaş aralığında çocuğunuz genellikle 1.000 ila 1.500 kelimelik bir kelime hazinesi edinir, birkaç kelimenin cümlelerini kullanır, şimdiki zaman ile geçmiş zaman arasında ayrım yapar, tam adını bilir, hikayeler anlatmaktan ve kreş okumaktan hoşlanır renkler, şekiller ve boyutlar gibi kavramları tekerlemeler ve anlar.

Her Çocuğun Kendi Hızına Sahiptir

Amerikan Konuşma-Dil-İşitme Derneği her çocuğun gelişim hızına ulaştığını vurgular. Bazı okul öncesi çocuklar, özellikle de erkekler, konuşma ve dil becerilerini edinmede “geç olgunlaşanlar” olabilir. Çocuğunuz yaşından daha yavaş bir şekilde ilerliyor gibi görünüyorsa, bu mutlaka endişeye neden olmaz. Okul öncesi çocuğunuzu konuşmaya, onunla kitap okumaya, renkler ve sayılar gibi yeni kavramları tanıtmaya ve ilerlemesini izlerken birebir etkileşim sağlamaya teşvik edin.

Ne Yapmalı? University of Michigan Sağlık Sistemine göre, okul öncesi eğitimcilerin yüzde 10'u bir tür konuşma, dil gecikmesi veya bozukluğu sergiliyor. Çocuğunuzun dil gelişimi hakkında endişeleriniz varsa, işitme kaybı, yarık damak veya otizm gibi olası fizyolojik nedenleri dışlamak için çocuk doktoruna danışın. Okul öncesi çocuğunuzun dilindeki gecikmenin fizyolojik bir temeli bulunmuyorsa, ASHA çocuğunuzun alıcı ve ifade edici dil becerilerini değerlendirmek ve dil gelişiminin önündeki engelleri belirlemek için değerlendirme yapabilen onaylı bir konuşma dili patologu ziyaret etmenizi önerir. SLP ayrıca, çocuğunuzun konuşma ve dil gelişimini teşvik etmek ve teşvik etmek için evde yapabileceğiniz etkinliklerin yanı sıra, okul öncesi çocuğunuz için düzenli konuşma terapisi seansları dahil olabilecek en iyi hareket tarzını önerebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır