Dinleme ve dikkat becerileri, bir çocuğun bilişsel, davranışsal ve duygusal yönlerini geliştirmede hayati öneme sahiptir. Dünya ile verimli bir şekilde etkileşimde bulunmak ve iletişim kurmak için bu yeteneği geliştirmeleri esastır. Temelleri inşa ederek ve işitsel ve düşünce bilinci ile ilgili yüzlerde yetkin olmak suretiyle, çocuklar entelektüel, sosyal ve duygusal çabalarla yüzleşmek üzere hazırlanır ve donatılır. Bu iki beceri geliştirilip bittiğinde sayısız avantaj vardır.
Öz Keşif
Çocuklar genellikle etraflarında gördüklerini ve duyduklarını dinleyerek ve dikkat ederek öğrenirler. Daha fazla bilgi ve deneyim kazandıkça kendi fikirlerini, ilgi alanlarını ve tercihlerini geliştirirler. Aktif dinleme yoluyla önemli gerçekleri ve görüşleri süzerler. Ayrıca, sonuçları bilmek için ana tartışma ve olaylara odaklanırlar. Bu tür şeyleri anlamak, çocukların kendi kendilerini sorgulamalarına rehberlik etmelerini ve kişisel olasılıklarını keşfetmelerini sağlar.
İlişkiler
“Maternal &Çocuk Sağlığı Hemşireliği: Çocuk Doğurma ve Bakım; Çocuk yetiştirme Ailesi, ”Adele Pillitteri, dikkatle dinlemenin iletişimi derinleştirmenin ve ilişkileri geliştirmenin etkili bir yolu olduğunu açıklıyor. Çocuklar etkileşime girmeye, sosyalleşmeye ve akranlarıyla karışmaya başladıkça, dinlemeye ve dikkatlerini vermeye hazır olmaları gerekir. Kendini takdir ve değer olarak hisseden çocukların duygularını tanıdıklarına güvenmeleri daha olasıdır. Aktif dinleme becerisini geliştirmek bu şekilde günlük işleri ve kalıcı arkadaşlıkların oluşumunu kolaylaştırabilir.
Davranışsal
Gözlemsel öğrenmenin öncülerinden biri olan Albert Bandura diğer kişilerin eylemlerini gözlemleyerek veya duyarak yerleştirin. Örneğin, bir çocuk erkek kardeşinin yüksek not aldığını ve ödüllendirildiğini görürse, daha sonra bir teşvik almak için daha iyi bir not almaya çalışır. Çocukların aile bireyleri, arkadaşlar veya televizyon karakterleri gibi çeşitli insanlar tarafından modellenmiş davranışlardan bu şekilde yararlanmaları; sırayla, benzersiz bir davranışsal tepkiler ve beklentiler modeli geliştirirler. Bu nedenle, dikkatle dinleme ve eldeki işe odaklanma kapasitelerini geliştirmeleri gerekiyor.
Konuyu dinlemeye ve anlamaya odaklanan öğrenciler, içeriği daha net ve kolay bir şekilde kavradılar. Aktif dinleyici olan çocuklar, duydukları şeyleri daha pasif bir meslektaştan ziyade bilgi çerçevelerine daha hızlı dahil edebilirler. Bu çocuklar ayrıca daha iyi konsantrasyon ve hafıza sergileyebilir. Bu nedenle, uyarı ve gözlemci çocuklar, daha iyi not alma şansı ve derslerin olağanüstü bir şekilde anlaşılması olasılığına sahiptir.