Bir bebeğin nesneleri kavrayabildiği ve tutabildiği aşamalar bebeğin hayatındaki önemli kilometre taşlarıdır. Bir şeyler almayı öğrenmek, sadece bebek için daha ilgi çekici hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda onu kaşıkla veya çatalla yemek ve küçük nesneleri elleriyle manipüle etmek gibi gelecekteki becerilere hazırlar.
Grasp Types
Bir bebeğin geliştirdiği iki kavrama veya kavrama, palmar kavrama ve kıskaç kavrama olarak adlandırılır. Palmar kavraması, bir nesnenin etrafına sarmak ve onu tutmak veya almak için tüm elin kullanılmasını içerir. Kıskaç, bir bebek ilk parmak ile parmak arasında bir nesneyi tuttuğunda veya bir nesneyi tuttuğunda görülen kavrama türüdür.
Zamanlama
Bebekler, yeni doğmuş kavramalar sırasında görülen içgüdüsel bir palmar kavrama ile doğarlar. avucunun içine yerleştirilmiş bir parmak. İçgüdüsel palmar kavrama 3 aylıkken kaybolur. 4 ay sonra, bir bebek avucuna dokunan bir şey hissederken eli kıvırarak nesneleri toplayıp yakalayarak temel bir palmar tutuş geliştirir. Bu palmar kavrama ilk başta başparmağı kullanmaz, fakat yakında bebek başparmağını kıvırmanın daha iyi bir tutuş sağlayacağını öğrenir. Kıskaç, 8 ay sonra bazen gelişir. Baylor Üniversitesi Tıp Merkezine göre, kavrama gücünün gerçek kontrolü yaklaşık 2 yaşına kadar gerçekleşmeyecek.
Dikkat Edilecek Noktalar
Erken doğmuş bebekler, kavramaya yarayanlar da dahil olmak üzere kilometre taşları ile karşılaşabilir. tam süreli meslektaşlarından daha geç. Eğer bir bebek nesneleri kavramak için herhangi bir girişim göstermiyorsa veya elinde 9 ay boyunca elinde bir şey tutamıyorsa, bir çocuk doktoru onu gelişimsel gecikmeler için değerlendirmelidir.
Handedness
BabyCenter'a göre bebekler yaşamın ilk birkaç yılı için ambidextrous kalır. Bununla birlikte, bir bebek yaklaşık 9 aylıkken bir elinizi diğerine kullanma tercihini göstermeye başlayabilir. Bu tercih bazen bebek büyüdükçe değişir, ancak genellikle 2 ya da 3 yaşına kadar sağ elini mi yoksa sol elini mi kullandığını belirler.
Ebeveyn Katılımı
Ebeveynlerin bir bebeği teşvik etmenin en iyi yolu Kavrama tekniğini uygulamak, ona denemek ve kapmak için ilginç şeyler vermektir. En sevdiği oyuncakları bebeğin ulaşabileceği yerin hemen yanına yerleştirmek, onu daha fazla çekmesi için ürünü esnetmeye ve tutmaya teşvik eder. Bezelye gibi küçük, yumuşak besinler beslemek, kıskaç tutuşunu yapmasına yardımcı olabilir.