1. Dehidrasyon: Gün içerisinde susuz kalmamak için sıvı içme olasılığınız daha yüksektir. Ancak geceleri çok fazla içki içmiyor olabilirsiniz, bu da dehidrasyona neden olabilir. Bu, vücudunuzun daha fazla antidiüretik hormon (ADH) üretmesine neden olabilir, bu da ürettiğiniz idrar miktarını azaltır ve susamanıza neden olabilir.
2. Ağzınızdan nefes almak: Geceleri ağzınızdan nefes alırsanız vücudunuzdan daha fazla nem kaybedebilirsiniz, bu da dehidrasyona ve susuzluğa neden olabilir. Bunun nedeni, ağzınızdan nefes aldığınızda, soluduğunuz havanın nemlendirilmemesi, ağzınızı ve boğazınızı kurutabilmesidir.
3. İlaçlar: Diüretikler gibi bazı ilaçlar yan etki olarak dehidrasyona ve susuzluğa neden olabilir. Dehidrasyona neden olan herhangi bir ilaç kullanıyorsanız geceleri susama olasılığınız daha yüksek olabilir.
4. Altta yatan tıbbi durumlar: Diyabet, böbrek hastalığı ve bazı ilaçlar gibi bazı tıbbi durumlar, özellikle geceleri susuzluğun artmasına neden olabilir. Altta yatan herhangi bir tıbbi durumunuz varsa susuzluğunuz ve diğer semptomlarınız hakkında doktorunuzla konuşmanız önemlidir.
Geceleri susuzluğu azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:
* Gün boyunca, özellikle akşam yatmadan önce bol miktarda sıvı tüketin.
* Yatmadan önce alkol ve kafein içmekten kaçının.
* Havaya nem katmak için yatak odanızda nemlendirici kullanın.
* Geceleri burundan nefes almayı deneyin ve ağızdan nefes almaktan kaçının.
* Susuzluğunuz şiddetliyse, sürekliyse veya başka belirtiler de eşlik ediyorsa doktorunuzla konuşun.