- Seçici dikkat :Benlik kavramımızla tutarlı olan bilgilere daha fazla dikkat etme ve tutarsız bilgileri görmezden gelme eğilimindeyiz. Bu, kendimize dair olumlu bir bakış açısına sahip olmamıza yardımcı olur.
- Onay yanlılığı :Kendimizle ilgili mevcut inançlarımızı doğrulayacak şekilde bilgi arama ve yorumlama eğilimindeyiz. Bu, benlik kavramımıza meydan okuyan bilgileri görmezden gelmemize veya küçümsememize yol açabilir.
- Kendi kendine hizmet eden önyargı :Başarılarımızı kendi yeteneklerimize, başarısızlıklarımızı ise dış etkenlere bağlama eğilimindeyiz. Bu, özgüven duygusunu korumamıza yardımcı olur.
- Sosyal karşılaştırma :Kendi değerimizi değerlendirmek için kendimizi başkalarıyla karşılaştırırız. Bu, kendimizi bizden daha az başarılı olan insanlarla karşılaştırırsak olumlu bir benlik kavramını korumamıza veya kendimizi daha başarılı insanlarla karşılaştırırsak kendimiz hakkında olumsuz hissetmemize yardımcı olabilir.
- Benlik saygısının düzenlenmesi :Benlik saygımızı düzenlemek için başkalarından olumlu geri bildirim almak, benlik kavramımızı tehdit eden durumlardan kaçınmak ve kendimiz için gerçekçi hedefler belirlemek gibi çeşitli davranışlarda bulunuruz.
Bu süreçler, zorluklar ve olumsuz geri bildirimler karşısında bile tutarlı ve olumlu bir benlik kavramını korumamıza yardımcı olur.