Bu uyarı işaretlerinden bazılarını gösteren her ilişki mutlaka şiddete dönüşmeyecek olsa da, partnerinizin aşağıdaki davranışlardan herhangi birini sergilemesine dikkat etmeniz önemlidir:
1. Aşırı kıskançlık veya sahiplenme: Arkadaşlarınızla veya ailenizle onlarsız vakit geçiriyorsanız sinirlenirken veya üzülürken zamanınızı ve davranışlarınızı kontrol etmek istemeniz, güven konusunda olası sorunlara işaret edebilir.
2. Davranışı kontrol etme: Partneriniz ne giydiğinizi, nereye gittiğinizi, kiminle konuştuğunuzu ve hayatınızın diğer yönlerini kontrol etmeye çalışabilir ve bu da kendinizi onun etrafında yumurta kabukları üzerinde yürümek zorundaymış gibi hissetmenize neden olabilir.
3. Yakınlık için baskı yapmak: Fiziksel yakınlık konusunda çok erken veya itirazlara rağmen ısrar etmek, sınırlarınıza saygı gösterilmediğine işaret edebilir.
4. Davranışlarından dolayı sizi suçlamak: Partneriniz, öfke duyguları veya şiddet içeren davranışları gibi kendi sorunlarından dolayı sizi suçlayabilir.
5. Öfke yönetimi sorunları: Partneriniz sık sık öfke patlamaları yaşıyorsa veya öfkesini kontrol edemiyor gibi görünüyorsa dikkatli olun.
6. Duygularınızı göz ardı etmek: Duygularınızı, ihtiyaçlarınızı veya sınırlarınızı umursamıyor gibi görünüyorlarsa bu, empati eksikliğine işaret edebilir ve olası istismarcı davranışlara yol açabilir.
7. Tehditlerde bulunmak: İster size ister başkalarına yönelik olsun, şiddet veya zarar verme tehditleri asla hafife alınmamalı ve son derece endişe verici olarak değerlendirilmelidir.
8. Hayvanlara zulüm: Hayvanlara karşı zulüm veya duyarsızlık göstermek, insanlara karşı şiddet içeren davranış olasılığının daha yüksek olmasıyla ilişkilendirilmiştir.
9. Güç veya baskı kullanma: Partneriniz sizi fiziksel olarak kısıtlıyorsa, aşağı çekiyorsa ya da isteğiniz dışında herhangi bir şey yapmaya zorluyorsa, bu yakın bir fiziksel istismarın açık bir uyarı işaretidir.
10. Sözlü veya duygusal istismar: Fiziksel şiddet içermese de sizi küçük düşürmek, aşağılamak, dalga geçmek veya size karşı sert bir dil kullanmak yine de taciz edici davranıştır.
İçgüdülerinize güvenmenin ve aile içi şiddet yardım hattı, danışman veya bu durumlarda destek ve tavsiye sağlayan yerel kuruluşlar gibi kaynaklardan yardım veya destek aramanın önemli olduğunu unutmayın. Güvenlik her zaman en önemli öncelik olmalıdır.