* Dikkat kontrolü :Dikkat dağıtıcı şeyler olsa bile bir göreve odaklanma ve dikkati sürdürme yeteneği.
* Duygu düzenlemesi :Duyguları sağlıklı bir şekilde yönetme becerisi, örneğin onları uygun şekilde ifade etme veya onlarla başa çıkmanın yollarını bulma.
* Dürtü kontrolü :Günaha ve dürtüsel davranışlara direnme yeteneği.
* Hedefe yönelik davranış :Hedef belirleme ve bu hedeflere ulaşmak için adım atma becerisi.
* Kendi kendini izleme :Kişinin kendi davranışını gözlemleme ve değerlendirme yeteneği.
Öz-düzenleme genel psikolojik iyilik hali için önemli bir beceridir. Öz düzenlemesi iyi olan kişilerin okulda ve işte başarılı olma olasılıkları daha yüksektir ve zihinsel sağlık sorunları yaşama olasılıkları daha azdır.
İnsanların öz düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecek birçok şey vardır:
* Modelleme :Ebeveynlerinin ve diğer yetişkinlerin kendi duygu ve davranışlarını düzenlediklerini gören çocukların öz düzenleme becerilerini geliştirme olasılıkları daha yüksektir.
* Alıştırma :Öz düzenleme becerileri uygulama yoluyla geliştirilebilir. Örneğin çocuklara dikkatlerini odaklama, duygularını yönetme ve günaha direnme konusunda pratik yapma fırsatları verilebilir.
* Geri bildirim :Çocuklar öğrenmek ve büyümek için öz düzenleme becerilerine ilişkin geri bildirime ihtiyaç duyarlar. Ebeveynler ve öğretmenler, öz düzenleme becerilerini sergilediklerinde çocukları överek, göstermediklerinde ise yapıcı eleştirilerde bulunarak geri bildirimde bulunabilirler.
Öz-düzenleme yaşam boyu süren bir süreçtir. İnsanlar yaşamları boyunca öz düzenleme becerilerini geliştirmeye ve geliştirmeye devam edebilirler.