- Gırtlak yaralanması :Travma gırtlağa (ses kutusu) zarar vererek koruyucu işlevini kaybetmesine ve yabancı maddenin akciğerlere girmesine neden olabilir. Örneğin boyna alınan bir darbe gırtlak kırığı veya çıkıklarına neden olabilir.
- Trakeobronşiyal bozulma :Şiddetli travma aynı zamanda trakea veya bronşları da doğrudan bozabilir ve yabancı maddenin akciğerlere girmesi için bir yol oluşturabilir. Bu delici yaralanmalar veya künt kuvvet travması nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Öğürme refleksinde bozulma :Travma beyni etkileyebilir ve normalde aspirasyonu önlemeye yardımcı olan öğürme refleksini bozabilir. Bu, kafa travması veya omurilik yaralanması durumlarında ortaya çıkabilir.
- Bilinç değişikliği :Travma hastalarında kafa travması, ilaç zehirlenmesi veya diğer nedenlerden dolayı bilinç değişikliği olabilir ve bu durum aspirasyon riskini artırabilir.
- Yemek borusu yaralanması :Travma özofagus hasarına neden olabilir, bu da özofagus içeriğinin trakeaya sızmasına ve ardından aspirasyona yol açabilir.
Aspirasyon meydana geldiğinde pnömoniye yol açabilir Bu, akciğerlerin iltihaplanmasıdır. Yabancı madde akciğer dokusuna zarar verebilir ve inflamatuar bir yanıtı tetikleyerek öksürük, nefes darlığı, ateş ve göğüs ağrısı gibi semptomlara yol açabilir. Ciddi vakalarda aspirasyon pnömonisi pnömoniye, akciğer apsesine veya solunum yetmezliğine ilerleyebilir.