1. Kendi güvenliğinizi sağlayın. Kendiniz yaralanırsanız birine yardım edemezsiniz. Devam eden trafik, kesintili elektrik hatları veya çevresel tehlikeler gibi sizi veya kişiyi riske atabilecek tehlikeler olup olmadığını görmek için sahneyi kontrol edin.
2. Acil durum hizmetlerini arayın. Yaralanma yaşamı tehdit ediyorsa veya acil tıbbi müdahale gerektiriyorsa derhal yardım çağırın. Bazı durumlarda, özellikle uzak veya kırsal ortamlarda, acil müdahale ekiplerinin gelmesini beklemek yerine yakındaki kişilerden yardım istemek daha güvenli olabilir.
3. Yanıt verme durumunu kontrol edin. Kişinin omzuna hafifçe vurun ve yüksek sesle "İyi misiniz?" diye bağırın. Kişi yanıt vermezse bilinçsizdir ve daha fazla yardıma ihtiyacı vardır.
4. Kişinin hava yolunu açın. Kişinin bilinci kapalıysa, çenesini hafifçe kaldırıp başını hafifçe geriye eğerek hava yolunu açın. Bu daha iyi hava akışı sağlar ve boğulmayı önler.
2. Adım:Temel Yaşam Desteğini Gerçekleştirin
5. Nefes alıp almadığını kontrol edin. 10 saniyeden fazla olmamak üzere normal nefes alıp almadığınıza bakın, dinleyin ve hissedin. Kişi nefes almıyorsa veya sadece nefes almak için nefes alıyorsa, kurtarma nefesi vermeye başlayın.
6. Kurtarma solunumuna başlayın. Her nefesin kişinin göğsünü yükselttiğinden emin olarak iki yavaş, yumuşak nefes alın. Kişinin burnunu sıkıştırın ve ağzını tamamen ağzınızla kapatarak sıkı bir mühür oluşturun. Her nefesi bir saniye boyunca verin, nefesler arasında göğsün geri çekilmesine izin verin.
7. Yardım gelene veya kişi normal nefes almaya başlayana kadar kurtarma nefesi almaya devam edin. Aralıklı öksürük veya diğer yaşam belirtileri olumlu göstergelerdir.
3. Adım:Şiddetli Kanamayı Kontrol Edin
8. Ciddi kanayan yaraları belirleyin ve onlara baskı uygulayın. Aşırı kanama varsa kontrol edilmesi çok önemlidir. Kendinizi kan yoluyla bulaşan patojenlerden korumak için mümkünse eldiven giyin. Yaraya doğrudan baskı uygulamak için temiz bir bez, gazlı bez veya kendi eldivenli ellerinizi kullanın. Bölgeye kan akışını azaltmak için mümkünse yaralı kısmı yükseltin.
9. Turnikeleri yalnızca son çare olarak kullanın. Turnikeler yanlış kullanıldığında tehlikeli olabilir ve yalnızca şiddetli kanamanın doğrudan basınçla durdurulamadığı, yaşamı tehdit eden durumlarda uygulanmalıdır. Kanamanın kaynağı ile vücut arasındaki uzvun en yüksek noktasına uygulanmalıdır.
4. Adım:Kırıkları Hareketsizleştirin
10. Kırık kemikleri hareketsiz hale getirin. Kırık kemiklerden veya kırıklardan şüpheleniliyorsa, hafif hareketsizleştirme daha fazla yaralanmayı önleyebilir. Yaralı bölgeyi stabilize etmek ve hareketi en aza indirmek için giysi, sopa veya battaniye gibi mevcut kaynakları kullanın.
11. Kırık veya yerinden çıkmış kemikleri yeniden hizalamaya çalışmayın. Tıbbi uzmanlar gelene kadar onları olduğu gibi bırakmak daha iyidir. Yanlış manipülasyon daha fazla zarara neden olabilir.
5. Adım:Şok Bakımı
12. Şok belirtilerine karşı tedavi uygulayın. Ağır yaralanmalar veya kan kaybı nedeniyle şok meydana gelebilir. Belirtiler arasında soluk, nemli bir cilt, zayıf nabız, sığ nefes alma ve kafa karışıklığı yer alır. Şok şüphesi varsa kişiyi düz yatırın ve hayati organlara kan akışını iyileştirmek için bacaklarını hafifçe kaldırın.
13. Yardım gelene kadar kişinin yanında kalın. Güvence vermek ve açık iletişimi sürdürmek, tıbbi yardımın gelmesini beklerken stres ve kaygının azaltılmasına yardımcı olabilir.
Tüm yaralanmalarda, özellikle de ciddi veya yaşamı tehdit eden yaralanmalarda mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardıma başvurmanın önemli olduğunu unutmayın. İlk yardım önlemleri, profesyonel yardım alınana kadar acil geçici yardım sağlamayı amaçlamaktadır.