Doku hasarı: Bir ayak parmağı kırıldığında kan damarları da dahil olmak üzere çevresindeki dokular da yaralanır. Bu hasar kanın damarlardan dışarıya ve çevreye sızmasına neden olarak morluk oluşmasına neden olur.
İnflamasyon: Vücudun yaralanmaya karşı doğal tepkisi, etkilenen bölgeye kan akışının artmasına neden olan iltihaplanmadır. Bu artan kan akışı, hasarlı damarlardan daha fazla kanın sızmasına neden olur ve morarmaya katkıda bulunur.
Yumuşak doku şişmesi: Bölgedeki iltihaplanma ve sıvı birikmesi, kırık ayak parmağı çevresinde yumuşak doku şişmesine de neden olabilir, bu da kan damarlarına baskı uygulayarak morarmayı daha da kötüleştirir.
Renk değişiklikleri: Morluk iyileştikçe kan farklı bozulma aşamalarından geçerek morluğun renginde değişikliklere neden olur. Başlangıçta taze kanın varlığı nedeniyle kırmızı veya mor görünebilir. Zamanla morluk maviye, yeşile, sarıya dönüşebilir ve vücut kırık kan hücrelerini emip hasarlı dokuları onardıkça sonunda kaybolur.
Morarmanın boyutunun ayak parmağı kırığının ciddiyetine ve bireysel iyileşme tepkisine bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Bazı insanlar diğerlerinden daha şiddetli morarma yaşayabilir. Kırık ayak parmağıyla ilişkili morarma veya ağrı konusunda endişeleriniz varsa bir sağlık uzmanına danışın.