1-3 gün:
- Kan pıhtılaşması ve kabuk oluşumu:Vücut, kanamayı durdurmak için kesiğe pıhtılaşma faktörleri gönderir. Kesiğin üzerinde onu korumak ve iyileşme sürecini kolaylaştırmak için bir kabuk oluşur.
- Hafif ağrı, kızarıklık ve şişlik:Bu belirtiler, vücut yaralanmaya tepki verirken ortaya çıkabilir. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar, buz ve yükselme gibi ağrı kesiciler bu semptomların yönetilmesine yardımcı olabilir.
4-7 gün:
- Kabuk kalır:Altında yeni cilt hücreleri büyürken kabuk kesiği korumaya devam eder. Bu aşamada enfeksiyonu önlemek ve iyileşmeyi hızlandırmak için bölgeyi temiz ve kuru tutmak önemlidir.
- Ağrı ve iltihaplanmanın azalması:Vücut doku yenilenmesine odaklandıkça ağrı ve şişlik genellikle azalmaya başlar.
8-14 gün:
- Kabuk düşmeye başlar:Yeni deri büyüdükçe kabuk gevşemeye başlar ve sonunda düşer. Bu işleme, bölgeyi vazelin veya nemlendirici bir merhemle nemli tutarak yardımcı olunabilir.
- Taze pembe cilt ortaya çıkar:Kabuğun altındaki yeni cilt muhtemelen pembe ve hassas olacaktır. Ayrıca hafifçe kaşınabilir.
14-30 gün:
- Sürekli cilt yenilenmesi:Yeni cilt yavaş yavaş kalınlaşır ve olgunlaşır. Çevredeki ten rengiyle hemen eşleşmeyebilir ancak zamanla eşleşmesi gerekir.
- Tam iyileşme:Kesik tamamen iyileşmiştir ve artık görünür olmamalı veya herhangi bir ağrı veya rahatsızlığa neden olmamalıdır.
İyileşme sürelerinin kişiden kişiye değişebileceğini ve komplikasyonları önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için uygun yara bakımının gerekli olduğunu unutmamak önemlidir. Bir kesik beklenen süre içinde iyileşme belirtileri göstermiyorsa veya herhangi bir enfeksiyon belirtisi varsa (örneğin artan ağrı, kızarıklık, şişlik, akıntı), tıbbi yardım almak en iyisidir.