1. Sıcaklık Düzenlemesi :Vücut soğuk havalarla karşılaştığında hayati fonksiyonları sürdürmek için kan akışını çekirdek organlara yönlendirir. Vücut ısındıkça el ve ayaklardaki kan damarları genişler ve genel vücut ısısını düzenlemek için bu ekstremitelere daha fazla kan akmasına izin verir.
2. Duygusal Yanıtlar :Kaygı, heyecan veya utanç gibi duygular adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınmasını tetikleyebilir. Bu hormonlar kalp atış hızının ve kan basıncının artmasına neden olarak el ve yüzdeki kan damarlarının genişlemesine neden olarak kızarık bir görünüme ve ellerin ısınmasına neden olur.
3. Fiziksel Aktivite :Egzersiz veya el emeği gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak, kaslardaki oksijen ve besin maddelerine olan talebi artırır. Bu talebi karşılamak için kan akışı, eller de dahil olmak üzere aktif kaslara yönlendirilir ve bu da bölgeye geçici olarak kan akışına neden olur.
4. Bazı Tıbbi Durumlar :Hipertiroidizm gibi bazı tıbbi durumlar kan akışının ve metabolizmanın artmasına neden olabilir, bu da ellerin ısınmasına ve kilo kaybı, hızlı kalp atışı ve anksiyete gibi diğer semptomlara neden olabilir. Ayrıca Raynaud hastalığı veya periferik arter hastalığı gibi dolaşımı etkileyen durumlar, ellere giden kan akışında dalgalanmalara neden olabilir.
5. El Yaralanmaları :Ellerde veya bileklerde burkulma, kırık veya sinir hasarı gibi yaralanmalar normal kan akışı düzenini bozabilir ve şişmeye, ağrıya ve etkilenen bölgede kan akışının artmasına neden olabilir.
Ellerinize sürekli veya ani kan akıntısı ve diğer olağandışı belirtilerle karşılaşırsanız, değerlendirme ve uygun tedavi için bir sağlık uzmanına başvurmanız önerilir.