* Arteriyel sertleşme: İnsanlar yaşlandıkça arterleri daha sert ve daha az elastik hale gelir. Bu, kan basıncının artmasına neden olabilir çünkü kalbin atardamarlara kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir.
* Artan kan hacmi: İnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki kan miktarı artar. Bu aynı zamanda atardamarlara ek baskı uygulayabilir ve kan basıncını yükseltebilir.
* Böbrek fonksiyonlarında azalma: İnsanlar yaşlandıkça böbrekleri, kandaki sodyum ve diğer atık ürünleri filtreleme konusunda daha az verimli hale gelir. Bu aynı zamanda kan basıncının artmasına da neden olabilir.
* Bazı ilaçlar: Yüksek tansiyon ve diyabet gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bazı ilaçlar da yüksek tansiyona katkıda bulunabilir.
Yaşlı insanların ayrıca obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi kan basıncını artırabilecek diğer tıbbi rahatsızlıklara sahip olma olasılıkları da daha yüksektir.
Yetişkinler için normal kan basıncı aralığı 120/80 mm Hg veya daha azdır. Kan basıncının sürekli olarak 140/90 mm Hg veya daha yüksek olması durumunda yüksek olduğu kabul edilir.
Yüksek tansiyon, kalp hastalığı, felç, böbrek hastalığı ve göz hasarı gibi bir dizi ciddi sağlık sorununun ortaya çıkma riskini artırabilir. Yaşlıların kan basıncını düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve yüksekse kontrol altına almak için gerekli önlemleri almaları önemlidir.