1. Kalp Kapakçıkları:
- Mitral ve Triküspit Kapaklar:Bu kapaklar kalbin kulakçıkları (üst odacıklar) ile ventrikülleri (alt odacıkları) arasında bulunur. Diyastol sırasında (kalbin gevşeme aşaması) açılırlar ve kanın kulakçıklardan ventriküllere akmasına izin verirler. Sistol sırasında ventriküller kasıldığında, bu kapaklar kapanarak kanın kulakçıklara geri akışını önler.
- Akciğer ve Aort Kapakları:Bu kapaklar karıncıkların çıkışlarında bulunur. Pulmoner kapak, sağ ventrikülden akciğerlere giden pulmoner arterlere kan akışını kontrol eder. Aort kapağı, sol ventrikülden vücudun ana atardamarı olan aorta giden kan akışını düzenler. Sistol sırasında ventriküller kasıldığında, bu kapaklar kanın arterlere akmasını sağlamak için açılır. Karıncıklar gevşediğinde bu kapakçıklar kapanır ve kanın karıncıklara geri akışı engellenir.
2. Damar Valfleri:
Kanı vücuttan kalbe geri taşıyan damarlar, kanın geri akışını önleyen tek yönlü valfler içerir. Bu kapakçıklar, kanın kalbe doğru verimli bir şekilde akmasını sağlamak için yer çekimine karşı çalıştıkları ekstremitelerde özellikle önemlidir. Toplardamar kapakçıkları, kan kalbe doğru aktığında açılan ve kanın geriye doğru akma eğilimi olduğunda kapanan yaprakçıklardan veya çıkıntılardan oluşur.
Dolaşım sistemindeki kapakçıklar, kalp ve kan damarlarındaki basınç değişikliklerine yanıt vererek pasif olarak çalışır. Bu kapaklarda anormallik veya hasar oluştuğunda, tıbbi tedavi veya müdahale gerektirebilecek kalp kapak hastalığına veya venöz yetmezliğe yol açabilir.