Kaburgalar:
1. İlham (Nefes Alma): Nefes alma sırasında kaburgalar arası kaslar adı verilen kaslar kasılır. Bu, kaburgaların yukarı ve dışarı doğru hareket etmesine ve göğüs boşluğunun genişlemesine neden olur. Göğüs boşluğu genişledikçe akciğerler de genişler ve havayı akciğerlere çeken negatif bir basınç yaratır.
2. Son kullanma tarihi (Nefes verme): Nefes verme sırasında interkostal kaslar gevşer ve kaburgalar aşağı ve içe doğru hareket eder. Bu, göğüs boşluğunun hacmini azaltır, akciğerleri sıkıştırır ve havayı dışarı çıkmaya zorlar.
Diyafram:
1. İlham (Nefes Alma): Diyafram akciğerlerin hemen altında bulunan kubbe şeklinde bir kastır. Nefes alırken diyafram kasılır ve aşağı doğru hareket eder. Bu, göğüs boşluğundaki dikey alanı artırarak akciğerlerin daha da genişlemesine ve havayı içeri çekmesine olanak tanır.
2. Son kullanma tarihi (Nefes verme): Diyafram gevşediğinde yukarıya doğru hareket ederek göğüs boşluğundaki dikey alanı azaltır. Bu, akciğerlere baskı uygulayarak onların geri tepmesine ve havayı dışarı atmasına neden olur.
Kaburgaların ve diyaframın koordineli hareketi birlikte, havanın akciğerlere girip çıkması için gereken basınçta değişiklikler yaratarak nefes alma sürecini kolaylaştırır.