* Düşük sıcaklıklar: Rinovirüsler olarak da bilinen soğuk mikroplar soğuk ve kuru ortamlarda gelişir. En çok 33 ila 39 derece Fahrenheit arasındaki sıcaklıklarda aktiftirler. Bu nedenle kış aylarında soğuk algınlığına yakalanma daha sık görülür.
* Düşük nem: Soğuk mikroplar düşük nemli ortamlarda daha uzun süre hayatta kalabilir. Bunun nedeni, kuru ortamlardaki havanın, soğuk mikropları öldürebilecek nem içerme olasılığının daha düşük olmasıdır.
* Güneş ışığının olmaması: Soğuk mikroplar karanlık ortamlarda daha uzun süre hayatta kalabilir. Bunun nedeni güneş ışığının virüsün dış kaplamasına zarar verip onu öldürebilmesidir.
Soğuk Mikroplar Nerelerde Yaşar?
* Yüzeyler: Soğuk mikroplar yüzeylerde birkaç saat, hatta günlerce yaşayabilir. Buna kapı kolları, tezgahlar, masalar, sandalyeler ve oyuncaklar gibi yüzeyler dahildir.
* Eller: Soğuk mikroplar ellerinizde dört saate kadar yaşayabilir. Bu nedenle, özellikle halka açık yerlerdeki yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamanız önemlidir.
* Solunum damlacıkları: Soğuk algınlığı mikropları, enfekte bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında solunum damlacıkları yoluyla yayılabilir. Bu damlacıklar havada dolaşabilir ve başkaları tarafından solunabilir.