- Emülsifikasyon: Ağızda, lingual lipaz enzimi bazı diyet yağlarının parçalanmasına yardımcı olur. Yiyecek mideye ulaştığında çalkalama hareketi ve asidik ortam yağları parçalamaya başlar.
- Lipoliz: İnce bağırsakta yağ sindiriminin büyük bir kısmı gerçekleşir. Yağ ince bağırsağa girdiğinde karaciğerin ürettiği safra tuzlarıyla karışır. Safra tuzları, yağları daha küçük damlacıklara bölerek bir emülsiyon oluşturur.
- Enzimatik bozulma: Pankreas, yağ sindiriminde önemli rol oynayan lipaz adı verilen enzimleri salgılar. Pankreas lipazı da dahil olmak üzere lipazlar, emülsifiye edilmiş yağları yağ asitleri ve gliserole parçalar.
- Misel oluşumu: Yağlar daha küçük parçalara bölündükten sonra ince bağırsağın sulu ortamına dağılırlar. Emilimlerini kolaylaştırmak için bu bileşikler misel adı verilen yapılar oluşturur. Miseller, dış tarafta sulu ortamla etkileşime giren suda çözünen kısımlar, iç tarafta ise yağ asitleri ve gliserol taşıyan yağda çözünen kısımlar içerir.
- Soğurma: Miseller, yağ asitlerini ve gliserini ince bağırsağı kaplayan hücrelere taşır. Burada yağ asitleri bağırsak hücrelerine (enterositler) emilir. Gliserol ayrı olarak emilir.
- Şilomikron oluşumu: Enterositlerin içinde yağ asitleri çeşitli modifikasyonlara uğrar ve diğer moleküllerle birleşerek şilomikronları oluşturur. Şilomikronlar, trigliseritleri (verimli taşıma için paketlenmiş yağ asitleri) bağırsaklardan vücuttaki diğer dokulara taşıyan küçük, protein kaplı paketlerdir.
- Ulaşım: Şilomikronlar enterositlerden lenfatik sisteme salgılanır ve sonunda kan dolaşımına girer. Kan dolaşımında dolaşırlar ve enerji üretimi veya depolanması için çeşitli dokulardaki hücrelere trigliseritleri iletirler.
Bu işlem, sindirilen yağların daha sindirilebilir bileşenlere parçalanmasını ve sonunda bir enerji kaynağı olarak kullanılmasını veya vücut tarafından daha sonra kullanılmak üzere depolanmasını sağlar.