Bir kurbağanın kalın bağırsağı, ince bağırsağa bağlanan ileum ile başlar. İleum kurbağalarda ve insanlarda çok daha kısadır ve yalnızca birkaç santimetre uzunluğundadır. Kolon ve rektumdan oluşan kalın bağırsağa açılır. Kolon, sindirilen besinlerden suyun emildiği yerdir ve rektum, katı atıkların vücuttan atılıncaya kadar depolandığı yerdir. Kalın bağırsak aynı zamanda anaerobik bakterilerin gıdayı parçaladığı bir süreç olan fermantasyonun da gerçekleştiği yerdir.
Büyük Kurbağa Bağırsağının İşlevi
Kurbağanın kalın bağırsağı sindirim, emilim ve atıkların depolanmasında görev yapar. İşte bu işlevlerin her birine daha yakından bir bakış:
Sindirim: Kalın bağırsak, sindirimin son aşamalarından bazılarının gerçekleştiği yerdir. Besinler ince bağırsaktan geçip besin maddelerinin çoğunu emdikten sonra kalın bağırsağa geçer. Kolonda yaşayan bakteriler, kalan karbonhidratların ve ince bağırsakta sindirilmeyen proteinlerin parçalanmasına yardımcı olur. Bakteriyel fermantasyonun ürünleri metan ve hidrojen gibi gazların yanı sıra bütirat ve propiyonat gibi organik asitlerdir.
Soğurma: Kalın bağırsağın duvarı, sindirilen gıdalardan su ve elektrolitleri emen enterosit adı verilen hücrelerle kaplıdır. Su kan dolaşımına geri emilirken elektrolitler vücudun elektrolit dengesini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Atık depolama: Sindirim sürecinde oluşan atık, dışarı atılıncaya kadar kurbağanın rektumunda depolanır. Rektum, atıkların salınmasını kontrol etmeye yardımcı olan bir kas tabakasıyla kaplıdır.
Kalın bağırsak sindirim sürecinde hayati bir rol oynar ve kurbağanın yiyeceğinden maksimum miktarda besin almasına yardımcı olur.