|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Romatoid Artrit
Sağlığı ve Hastalıkları

Romatoid Artrit Gebeliği Nasıl Etkiler?

Romatoid artrit (RA), eklemleri, cildi, gözleri ve diğer organları etkileyebilen kronik inflamatuar bir hastalıktır. RA her yaştan kadını etkileyebilse de en sık 30 ila 50 yaş arasındaki kadınlarda görülür. RA hamileliği de etkileyebilir, ancak uygun yönetimle RA'lı kadınların çoğu sağlıklı bir hamilelik geçirebilir.

RA hamileliği nasıl etkiler?

- Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riskinin artması: RA'lı kadınların bebeklerini erken doğurma (gebeliğin 37. haftasından önce) ve düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma (5 pound'dan az 8 ons) riski yüksektir. Bunun nedeni RA'nın plasentada iltihaplanmaya neden olabilmesi ve bunun da bebeğe oksijen ve besin akışını bozabilmesidir.

- İşaret fişekleri: RA semptomları hamilelik sırasında, özellikle de üçüncü trimesterde sıklıkla kötüleşebilir. Bunun nedeni hamilelik hormonlarının bağışıklık sisteminin daha aktif hale gelmesine neden olabilmesidir. İşaret fişekleri eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliğin yanı sıra yorgunluk ve halsizliğe de neden olabilir.

- İlaçlar: RA tedavisinde kullanılan ilaçların çoğu gelişmekte olan fetüse zararlı olabilir. Bu nedenle RA'lı kadınların hamile kalmadan önce ilaç planları hakkında doktorlarıyla konuşmaları önemlidir. Hamilelik sırasında bazı ilaçların durdurulması veya azaltılması gerekebilir.

Hamilelik sırasında RA'nın yönetimi

Zorluklara rağmen RA'lı kadınların çoğu, uygun yönetimle sağlıklı bir hamilelik geçirebilir. Hamilelik sırasında RA'yı yönetmek için bazı ipuçları:

1. Hamilelik planı geliştirmek için doktorunuzla birlikte çalışın. Doktorunuz RA'nızı izlemenize ve tedavi planınızı gerektiği gibi ayarlamanıza yardımcı olabilir.

2. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde alın. RA semptomlarınız iyi kontrol edilmiş olsa bile ilaçlarınızı reçete edildiği şekilde almaya devam etmeniz önemlidir. İlaçlarınızı bırakmak alevlenme riskinizi artırabilir.

3. Düzenli egzersiz yapın. Egzersiz, RA semptomlarınızı ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Hamilelik sırasında hangi egzersizlerin sizin için güvenli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun.

4. Sağlıklı bir diyet uygulayın. Sağlıklı bir diyet yemek, genel sağlığınızı iyileştirmenize ve gebelik diyabeti ve diğer gebelik komplikasyonları geliştirme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

5. Yeterince uyuyun. Yeterli uyku almak RA semptomlarınızı azaltmanıza ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir.

6. Stresi yönetin. Stres RA semptomlarını kötüleştirebilir. Egzersiz, yoga veya meditasyon gibi stresi yönetmenin sağlıklı yollarını bulun.

7. Bir destek grubuna katılın. RA'lı diğer kadınlarla konuşmak, kendinizi desteklenmiş ve daha az yalnız hissetmenize yardımcı olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]