|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | PMS
Sağlığı ve Hastalıkları

Erken doğumda neden betametazon kullanılmalı?

Betametazon, erken doğum tedavisinde kullanılan sentetik bir glukokortikoiddir. Prematüre bebeklerin hayatta kalması için gerekli olan fetal akciğer olgunlaşmasını hızlandırarak çalışır. Betametazon, akciğerlerin içini kaplayan ve genişlemelerine yardımcı olan bir madde olan yüzey aktif maddenin üretimini uyararak etki eder. Aynı zamanda rahim kasılmalarına neden olabilecek ve erken doğuma yol açabilecek hormon benzeri maddeler olan prostaglandinlerin üretimini de azaltır. Betametazon tipik olarak tek bir kas içi enjeksiyon olarak veya 24 saat arayla verilen iki doz halinde uygulanır. Hamileliğin 24 ila 34. haftaları arasında verildiğinde en etkilidir.

Erken doğumda betametazon kullanımının, prematüre bebeklerde solunum yetmezliğine neden olabilecek ciddi bir durum olan solunum sıkıntısı sendromu (RDS) riskini azalttığı gösterilmiştir. RDS, yüzey aktif madde eksikliğinden kaynaklanır ve betametazon, yüzey aktif madde üretimini artırmaya ve akciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur. Betametazonun ayrıca prematüre bebeklerde meydana gelebilecek beyinde bir tür kanama olan intraventriküler kanama (IVH) riskini azalttığı da gösterilmiştir.

Betametazonun hamile kadınlarda kullanımı genellikle güvenli kabul edilir, ancak bazı potansiyel yan etkileri vardır. Bu yan etkiler şunları içerir:

* Kan şekerinde artış

* Sıvı birikmesi

* Yüksek tansiyon

* Ruh hali değişimleri

* Cilt sorunları

* Enfeksiyonlar

Erken doğumda betametazonun potansiyel faydaları çoğu kadın için risklerden daha ağır basmaktadır. Ancak betametazonu almadan önce doktorunuzla betametazonun riskleri ve yararları hakkında konuşmanız önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır