Sosyal etkileşim: LFA'lı bireyler, çevrelerinin sosyal kurallarını ve normlarını anlamakta zorluk yaşayabilirler. Yüz ifadeleri veya beden dili gibi sosyal ipuçlarını tanıyamayabilirler ve başkalarının bakış açılarını anlamakta zorluk çekebilirler. Bu onların akranlarıyla ilişki kurmasını ve sürdürmesini zorlaştırabilir.
Sözlü ve sözsüz iletişim: LFA'lı bireyler konuşulan dili anlamada ve üretmede zorluk yaşayabilir. Sınırlı bir kelime dağarcığına sahip olabilirler ve dil bilgisi ve sözdizimi konusunda zorluk yaşayabilirler. Ayrıca jestler, yüz ifadeleri ve beden dili gibi sözsüz iletişimde de zorluk yaşayabilirler.
Tekrarlayan veya kalıplaşmış davranışlar: LFA'lı bireyler ileri geri sallanma, ellerini çırpma veya kelime veya cümleleri tekrarlama gibi tekrarlayan veya kalıplaşmış davranışlarda bulunabilirler. Bu davranışlar onların stres veya kaygılarını yönetmelerinin bir yolu olabileceği gibi kendilerini ifade etmelerinin bir yolu da olabilir.
LFA karmaşık bir hastalıktır ve semptomlar kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. LFA'lı bazı kişiler bağımsız yaşayabilir ve destekli istihdamda çalışabilirken, diğerleri hayatlarının her alanında önemli bir desteğe ihtiyaç duyabilir.
Düşük fonksiyonlu otizm tedavisi
Düşük fonksiyonlu otizm spektrum bozukluğunun (LFA) tedavisi, bireyin özel ihtiyaçlarına göre değişir. Bazı yaygın tedaviler şunları içerir:
Konuşma terapisi: Konuşma terapisi, LFA'lı bireylerin dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu, sözlü dili anlamayı ve üretmeyi öğrenmenin yanı sıra sözsüz iletişimin nasıl kullanılacağını öğrenmeyi de içerebilir.
Mesleki terapi: Mesleki terapi, LFA'lı bireylerin kişisel bakım, giyinme ve yemek yeme gibi günlük görevleri yerine getirmek için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Mesleki terapistler aynı zamanda LFA'lı bireylerin, işlevlerini kolaylaştıracak şekilde çevrelerini uyarlamalarına da yardımcı olabilir.
Fizik tedavi: Fizik tedavi, LFA'lı bireylerin kaba ve ince motor becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu, kaslarını güçlendirecek, koordinasyonunu geliştirecek ve daha kolay yürümelerine veya hareket etmelerine yardımcı olacak egzersizleri içerebilir.
Davranış terapisi: Davranış terapisi, LFA'lı bireylerin yeni davranışları öğrenmesine ve sorunlu davranışları azaltmasına yardımcı olabilir. Bu, övgü veya ödül gibi olumlu pekiştirmeyi ve mola gibi olumsuz pekiştirmeyi içerebilir.
İlaç: LFA'lı bireylerin semptomlarını yönetmelerine yardımcı olmak için ilaç reçete edilebilir. Bu, anksiyete veya depresyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçları, dikkati ve konsantrasyonu artıran ilaçları veya hiperaktiviteyi azaltan ilaçları içerebilir.