- Fistülotomi: Bu, lokal veya genel anestezi sırasında cerrahın fistül yolunu keserek veya "açarak" aşağıdan yukarıya doğru iyileşmesini sağlayan basit bir prosedürdür.
- Fistülektomi: Bu prosedür fistül yolunun tamamının ve muhtemelen rektumunuzdaki fistülün iç açıklığının çıkarılmasını içerir. Yara kendi kendine iyileşmeye bırakılabilir (ikincil iyileşme) veya doğrudan onarılabilir (birincil iyileşme). Fistülektominin fistülotomiden daha başarılı olma olasılığı daha yüksektir. Ancak fistülünüz anal sfinkter kasınızı etkilemiyorsa bu prosedür en iyi sonucu verir.
- Kapağı kaldırın: Bu operasyon, anal sfinkterinizin bir kısmını etkileyen veya içinden geçen fistülleri olan hastalar için önerilir. Cerrah fistül de dahil olmak üzere hastalıklı dokunun tamamını veya bir kısmını çıkarır ancak ilgili sfinkter kasını korur.
- Kas ilerletme flebi: Bu prosedür aynı zamanda sfinkter kasını içeren fistülleri olan kişiler için de önerilir. Cerrahınız anal sfinkter kasını rektumun üzerindeki dokudan ayırır. Daha sonra sağlıklı doku fistülün tepesine indirilir ve yerine dikilir, açıklığı kaplar ve fistülün kapatılmasını ve sonunda iyileşmesini sağlar.
- Intersfinkterik fistül yolunun sütür ligasyonu (SLIFT): Bu prosedür belirli fistül türleri için ayrılmıştır.
Fistül yolu boyunca ince, elastik bir ip (ipek veya naylon) geçirilir ve fistülün dış açıklığından dışarı çıkarılır. Daha sonra her bir uç birbirine bağlanır ve üstteki anal sfinkter kompleksi korunarak yol kapatılır.