1. Ameliyat:
- Tümörün cerrahi olarak tamamen çıkarılması birincil tedavi hedefidir. Ameliyatın türü tümörün konumuna ve büyüklüğüne bağlıdır.
- Tümör lokalize ve yayılmamışsa cerrahi rezeksiyon yeterli olabilir.
- Bazı durumlarda tümörün çıkarılması için laparoskopik veya robotik cerrahi gibi minimal invaziv teknikler kullanılabilir.
2. Hedefli İlaç Tedavisi:
- Hedefe yönelik ilaçlar, GIST hücrelerinde kontrolsüz büyümeye neden olan, sıklıkla mutasyonların yol açtığı anormal proteinleri engeller.
- Imatinib (Gleevec), çoğu GIST için birinci basamak hedefe yönelik ilaçtır.
- Kullanılan diğer hedefe yönelik ilaçlar arasında sunitinib (Sutent), regorafenib (Stivarga), avapritinib (Ayvakit) ve ripretinib (Qinlock) yer alır.
3. Radyasyon Tedavisi:
- Radyasyon tedavisi ameliyattan önce tümörü küçültmek için veya ameliyattan sonra kalan GIST hücrelerini öldürmek için kullanılabilir.
- İlerlemiş veya tekrarlayan GIST'lerin neden olduğu semptomları hafifletmek için de kullanılabilir.
4. Adjuvan Tedavi:
- GIST'in cerrahi olarak çıkarılmasının ardından nüks riskini azaltmak için adjuvan hedefe yönelik ilaç tedavisi önerilebilir.
5. Klinik Denemeler:
- Klinik araştırmalara katılım, deneysel tedavilere ve GIST yönetimindeki en son gelişmelere erişim sağlayabilir.
GIST'li bir kişiye özel tedavi yaklaşımı, tümörün konumu, evresi ve bireysel özellikleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. En uygun tedavi planını belirlemek için GIST tedavisinde deneyimli bir sağlık ekibine danışmak önemlidir.