Trombositlerin işlevleri:
- Hemostaz :Trombositler kanamanın durdurulmasını sağlayan hemostaz için gereklidir. Bir kan damarı hasar gördüğünde trombositler aktive olur ve deliği kapatan bir tıkaç oluşturmak üzere bir araya toplanır (bir araya toplanır).
- Vazokonstriksiyon :Trombositler, kan damarlarının daralmasını teşvik eden ve kanamanın azaltılmasına yardımcı olan çeşitli kimyasal sinyaller salgılar.
- Pıhtı oluşumu :Trombositler fibrin pıhtı oluşumunu teşvik eden faktörleri serbest bırakır ve bu da kanamanın durdurulmasına yardımcı olur.
- İnflamasyon :Trombositler iltihaplanmada, yani vücudun yaralanma veya enfeksiyona tepkisinde rol oynar. Trombositler, bağışıklık hücrelerinin yaralanma bölgesine toplanmasına yardımcı olan sitokinleri ve diğer inflamatuar aracıları salgılar.
- Yara iyileşmesi :Trombositler, yeni kan damarlarının oluşumunu teşvik ederek ve yeni dokunun büyümesini uyaran büyüme faktörlerini serbest bırakarak yara iyileşmesinde rol oynar.
Trombosit bozuklukları:
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi trombosit bozukluğu ortaya çıkabilir:
- Trombositopeni :Trombosit sayısının düşük olduğu bir durumdur. Trombositopeni kolay morarma ve kanamaya neden olabilir.
- Trombositemi :Trombosit sayısının yüksek olduğu bir durumdur. Trombositemi kan pıhtılaşması riskini artırabilir.
- Von Willebrand hastalığı :Bu, trombositlerin birbirine yapışmasına yardımcı olan bir protein olan von Willebrand faktörünün eksikliğinden kaynaklanan bir kanama bozukluğudur.
- Bernard-Soulier sendromu :Bu, trombositlerin hasarlı kan damarlarına yapışmasında rol oynayan trombosit glikoprotein Ib-IX kompleksindeki bir kusurdan kaynaklanan nadir bir kanama bozukluğudur.
- Glanzmann trombastenisi :Bu, trombosit agregasyonunda rol oynayan trombosit glikoprotein IIb-IIIa kompleksindeki bir kusurdan kaynaklanan nadir bir kanama bozukluğudur.