Üç ana kas dokusu türü vardır:
1. İskelet kası: Bu kas türü kemiklere bağlıdır ve yürüme, koşma ve konuşma gibi istemli hareketlerden sorumludur. İskelet kasları paralel demetler halinde düzenlenmiş uzun, silindirik kas liflerinden oluşur.
2. Düz kas: Düz kaslar mide, bağırsaklar ve kan damarları gibi iç organların duvarlarında bulunur. Sindirim ve kan akışının düzenlenmesi gibi istemsiz hareketlerden sorumludur. Düz kas lifleri iğ şeklindedir ve tabakalar veya katmanlar halinde düzenlenmiştir.
3. Kalp kası: Kalp kası sadece kalpte bulunur. Vücuda kan pompalayan kalbin ritmik kasılmalarından sorumludur. Kalp kası lifleri dallanmış ve birbirine bağlı olup, karmaşık bir hücre ağı oluşturur.
Tüm kas dokusu türleri, aktin ve miyozin proteinlerinden oluşan ince filamentler olan miyofilamentlerden oluşur. Bu filamentler kas kasılması sırasında birbirlerinin üzerinden kayarak kas liflerinin kısalmasına ve kasın kasılmasına neden olur. Kas kasılması için gereken enerji, hücrelerin mitokondrisinde üretilen bir molekül olan ATP tarafından sağlanır.