1. Diyafram :
- Diyafram solunumun ana kasıdır.
- Göğüs kafesinin alt kısmında yer alan, göğüs boşluğunu (göğüs) karın boşluğundan ayıran kubbe şeklinde bir kastır.
- Diyafram kasıldığında aşağı doğru hareket eder ve düzleşerek daha büyük bir göğüs boşluğu oluşturur.
- Göğüs boşluğundaki basınçtaki bu azalma, havanın akciğerlere hücum etmesine neden olur ve bu da inhalasyon (solunum) ile sonuçlanır.
- Diyafram gevşediğinde orijinal konumuna geri döner, akciğerleri sıkıştırır ve havayı dışarı iter, bu da nefes vermeyle (ekspirasyon) sonuçlanır.
2. İnterkostal Kaslar :
- Kaburgalar arasında interkostal kaslar bulunur.
- İki takım interkostal kas vardır:dış interkostal kaslar ve iç interkostal kaslar.
- Dış interkostal kaslar kaburgalar arasında bulunur ve nefes almaktan sorumludur. Bu kaslar kasıldığında kaburgaları yukarı ve dışarı doğru çekerek göğüs boşluğunu genişletir, bu da basıncın azalmasına ve akciğerlere hava çekilmesine neden olur.
- İç interkostal kaslar dış interkostal kaslardan daha derinde bulunur ve ekshalasyondan sorumludur. Bu kaslar kasıldığında kaburgaları aşağı ve içeri doğru çekerek göğüs boşluğunun hacmini azaltır, bu da basıncı artırır ve havayı akciğerlerden dışarı çıkmaya zorlar.
Diyafram kasıldığında ve interkostal kaslar göğsü yukarı kaldırdığında göğüs boşluğunun hacmi artar, bu da akciğerlerdeki basıncın azalmasına neden olur. Bu düşük basınç burundan havayı çekerek solumaya neden olur. Diyafram gevşediğinde ve interkostal kaslar gevşeyip göğsü alçalttığında, göğüs boşluğunun hacmi azalır, akciğerlerdeki basınç artar ve nefes verilen nefes olarak hava burun ve ağızdan dışarı itilir.