|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kemikler , Eklemler Kaslar
Sağlığı ve Hastalıkları

Her birinde eklemlerin ve aralık hareketlerinin farklı sınıflandırmalarını açıklayın?

Eklem Çeşitleri ve Hareket Aralıkları

Eklemler iki veya daha fazla kemiğin birleştiği noktalardır. Harekete izin verir ve vücuda stabilite sağlarlar. Üç ana eklem türü vardır:

1. Sinovyal eklemler En yaygın eklem türüdür. Sürtünmeyi azaltan ve düzgün harekete izin veren sinovyal sıvıyla dolu bir eklem boşluğu ile karakterize edilirler. Sinovyal eklemler aşağıdakiler de dahil olmak üzere geniş bir hareket aralığına izin verir:

* Fleksiyon:Bir eklemin bükülmesi

* Uzatma:bir eklemin düzleştirilmesi

* Abdüksiyon:Bir uzvun vücudun orta hattından uzaklaştırılması

* Adduksiyon:Bir uzuvun vücudun orta hattına doğru hareket ettirilmesi

* Döndürme:Bir uzuvun uzun ekseni etrafında döndürülmesi

* Sünnet:Bir uzuvun dairesel hareketle hareket ettirilmesi

2. Kıkırdaklı eklemler Sert ve esnek bir doku olan kıkırdak ile bağlanırlar. Kıkırdak eklemler bir miktar harekete izin verir, ancak sinoviyal eklemler kadar fazla değildir. İki tip kıkırdak eklemi vardır:

* Senkondrozlar Halen büyümekte olan kemikler arasındaki eklemlerdir. Senkondrozlardaki kıkırdak yavaş yavaş kemiğe dönüşür, dolayısıyla bu eklemler kişi yaşlandıkça daha az hareketli hale gelir.

* Semfizler Büyümeyi durdurmuş kemikler arasındaki eklemlerdir. Semfizlerdeki kıkırdak, senkondrozlardaki kıkırdaktan daha esnektir, dolayısıyla bu eklemler daha fazla harekete izin verir.

3. Lifli bağlantılar yoğun bağ dokusuyla birbirine bağlanır. Fibröz eklemler herhangi bir harekete izin vermez. İki tip lifli bağlantı vardır:

* Dikişler Kafatasının kemikleri arasındaki eklemlerdir. Dikişler dura mater adı verilen yoğun bir bağ dokusu ile doldurulur.

* Sindezmoz ekstremite kemikleri arasındaki eklemlerdir. Sindesmozların içi interosseöz membran adı verilen yoğun bir bağ dokusuyla doludur.

Hareket Aralığı

Bir eklemin hareket aralığı, eklemin şekline, onu çevreleyen kaslara ve onu bir arada tutan bağlara göre belirlenir. Vücudun bazı ana eklemlerinin ortalama hareket aralıkları aşağıda verilmiştir:

* Omuz eklemi: Fleksiyon:180 derece, Ekstansiyon:45 derece, Abduksiyon:90 derece, Adduksiyon:45 derece, Rotasyon:180 derece

* Dirsek eklemi: Fleksiyon:140 derece, Ekstansiyon:0 derece

* Bilek eklemi: Fleksiyon:80 derece, Ekstansiyon:70 derece, Abduksiyon:20 derece, Adduksiyon:20 derece, Rotasyon:80 derece

* Kalça eklemi: Fleksiyon:120 derece, Ekstansiyon:0 derece, Abduksiyon:45 derece, Adduksiyon:30 derece, Rotasyon:50 derece

* Diz eklemi: Fleksiyon:135 derece, Ekstansiyon:0 derece

* Ayak bileği eklemi: Dorsifleksiyon:20 derece, Plantar fleksiyon:50 derece, İnversiyon:20 derece, Eversiyon:20 derece

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır