|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | kas Gerilme
Sağlığı ve Hastalıkları

Anaerobik solunum sırasında kasta asit üretilir mi?

Anaerobik solunum sırasında oksijen desteği kas hücrelerinin enerji ihtiyacını karşılamaya yetmediğinde, glikoz oksijen kullanılmadan parçalanır. Bu işlem, yan ürün olarak laktik asit üretimiyle sonuçlanır. Kasta laktik asit birikmesi asidik bir ortama neden olur, bu da kas yorgunluğuna ve ağrıya yol açar.

Kas dokusundaki anaerobik solunumun kimyasal denklemi şöyledir:

C6H12O6 (glikoz) → 2C3H6O3 (laktik asit) + 2ATP (enerji)

Yeterli oksijen olmadığında, glikoz bir dizi enzimatik reaksiyonla laktik asite dönüştürülür ve üretilen ATP, kas kasılması için gerekli enerjiyi sağlar. Ancak laktik asit birikmesi kastaki pH seviyesinin düşmesine neden olarak kas yorgunluğuna katkıda bulunur ve kasın tam kapasitesinde performans göstermeye devam etme yeteneğini sınırlandırır.

Laktik asit birikiminin etkilerini azaltmak için vücut, laktik asidi uzaklaştırırken ve kastaki pH dengesini yeniden sağlarken enerji üretmek için aerobik solunuma (oksijen varlığında) güvenir. Ancak yoğun egzersiz sırasında veya oksijen kaynağı yetersiz olduğunda laktik asit üretimi, kaldırılabileceği hızı aşabilir ve bu da kas yorgunluğuna ve kaslarda "yanma" hissine yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır