|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Tuvalete kan gelmesinin nedeni nedir?

Hematokezya olarak da bilinen dışkıdaki kanın, bazıları tıbbi müdahale gerektirebilecek çeşitli nedenleri olabilir. Dışkıda kan görülmesinin bazı olası nedenleri şunlardır:

1. Hemoroid: Hemoroid rektum veya anüsteki damarların şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Bağırsak hareketleri sırasında, özellikle de tahriş olduklarında veya gerginleştiklerinde kanamaya neden olabilirler.

2. Anal Çatlak: Anal fissür, anüs çevresindeki deride küçük bir yırtık veya çatlaktır. Bağırsak hareketleri sırasında ağrı ve kanamaya neden olabilir.

3. Divertiküler Hastalık: Divertiküler hastalık, kolonda küçük keselerin veya keselerin (divertikül) oluştuğu bir durumdur. Bu divertiküller iltihaplandığında veya enfekte olduğunda kanamaya neden olabilirler.

4. Kolorektal Kanser: Dışkıda kan bazen, özellikle de kalıcı karın ağrısı, bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler veya açıklanamayan kilo kaybı gibi diğer semptomların eşlik ettiği durumlarda kolorektal kanserin belirtisi olabilir. Ancak dışkıdaki kanın her zaman kansere işaret etmediğini ve başka nedenlere de bağlı olabileceğini unutmamak önemlidir.

5. İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD): Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi durumlar bağırsaklarda iltihaplanma ve ülserasyona neden olarak dışkıda kan oluşmasına neden olabilir.

6. Anjiodisplazi: Anjiyodisplazi, kolon veya ince bağırsakta anormal kan damarı oluşumlarıyla karakterize bir durumdur. Bu damarlar kanayabilir ve dışkıda kan oluşmasına neden olabilir.

7. Enfeksiyonlar: Bakteriyel enfeksiyonlar (örn. Campylobacter, Shigella veya E. coli) ve paraziter enfeksiyonlar (örn. giardiasis, amebiasis) gibi belirli enfeksiyonlar bağırsaklarda iltihaplanma ve kanamaya neden olabilir.

8. Travma: Yabancı bir cisim nedeniyle rektum veya anüsün yaralanması veya travması da kanamaya neden olabilir.

Dışkınızda kan fark ederseniz, değerlendirme ve teşhis için bir tıp uzmanına danışmanız önemlidir. Kanamanın kaynağını belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilirler. Bazı durumlar özel tıbbi müdahaleler gerektirebileceğinden kendi kendine teşhis ve tedavi önerilmez.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır