Dört olası kan grubu vardır:A, B, AB ve O. Kan grubu A olan kişilerde yalnızca A alelleri bulunur, kan grubu B olan kişilerde yalnızca B alelleri bulunur, AB kan grubuna sahip kişilerde hem A hem de B alelleri bulunur ve kan grubu B olan kişilerde hem A hem de B alelleri bulunur. Kan grubu O olanların A veya B alelleri yoktur.
Kan grubunun kalıtımı ABO kan grubu sistemi tarafından belirlenir. Bu sistem, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde iki antijenin varlığına veya yokluğuna dayanır:A ve B. Kan grubu A olan kişilerin kırmızı kan hücrelerinde yalnızca A antijenleri bulunur, kan grubu B olan kişilerin yalnızca B antijenleri vardır, kan grubu B olan kişilerin ise yalnızca B antijenleri vardır. AB kan grubuna sahip kişilerde hem A hem de B antijenleri bulunur ve kan grubu O olan kişilerde ne A ne de B antijenleri bulunur.
ABO kan grubu sistemi aynı zamanda farklı kan plazması türlerinden de sorumludur. Plazma, kanın kırmızı kan hücreleri içermeyen sıvı kısmıdır. Kan grubu A olan kişilerin plazmasında yalnızca anti-B antikorları bulunur, kan grubu B olan kişilerin yalnızca anti-A antikorları bulunur, AB kan grubu olan kişilerin plazmalarında antikor yoktur ve kan grubu O olan kişilerin hem anti-A hem de anti-antikorları bulunur. B antikorları.
Farklı kan grupları önemlidir çünkü hangi kan naklinin uyumlu olduğunu belirlerler. Bir kişiye yalnızca uyumlu kan grubuna sahip bir donörden kan nakli yapılabilir. Örneğin kan grubu A olan bir kişi yalnızca kan grubu A veya O olan donörlerden kan alabilir.
Kan grubu genetik yapımızın önemli bir parçasıdır ve sağlığımızı çeşitli şekillerde etkileyebilir. Örneğin, kan grubu O olan kişilerin mide ülseri geliştirme olasılığı daha yüksektir ve kan grubu A olan kişilerin kalp hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.