Tam kan bağışı genellikle eğitimli sağlık profesyonellerinin bağışçıların güvenliğini ve rahatlığını sağladığı bir kan bankasında veya bağış merkezinde gerçekleşir. Bağış süreci, hem bağışçının hem de toplanan kanın refahını sağlamak için belirli adımları takip eder.
Bağıştan önce, hemoglobin düzeyleri ve genel sağlık durumu gibi faktörlerin kontrol edilmesi de dahil olmak üzere donörün sağlık durumu ve uygunluğu değerlendirilir. Bağış yapmaya uygun görülmesi halinde, bağışçı genellikle uzanabilen bir sandalyeye veya yatağa rahat bir şekilde oturtulur. Bağış için seçilen kol temizlenir ve uygun damara küçük bir iğne batırılır. Kan, iğnenin içinden steril, tek kullanımlık bir kan alma torbasına akar.
Genellikle 10-15 dakika kadar süren bağış sırasında, bağışçının stabil ve rahat kalması için yaşamsal belirtileri izlenir. Enerji seviyelerini korumak için onlara içecek ve atıştırmalıklar sağlanabilir. Kan alındıktan sonra bağış yapılan bölgeye bandaj uygulanır ve vericiye taburcu edilmeden önce kısa bir dinlenme süresi verilir.
Bağışlanan kan daha sonra güvenlik ve kalitenin sağlanması için kan bankasında işlenir ve test edilir. Farklı transfüzyonlar ve tedaviler için kullanılmak üzere plazma, kırmızı kan hücreleri ve trombositler gibi bileşenlere ayrılabilir. Bireyler kan bağışlayarak, hayat kurtarmak ve ihtiyacı olanlara destek olmak için kullanılan hayati önem taşıyan kan ürünlerinin tedarikine katkıda bulunuyorlar.