|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Kanınızda Çok Fazla Demir mi Var?

Hemokromatozis olarak da adlandırılan Aşırı Demir Yükü, vücudunuzda çok fazla demir bulunması durumudur. Vücudunuz demiri her gün yediğiniz yiyeceklerden emer ve çoğu insan ihtiyaç duyduğu doğru miktarda demir alır. Hemokromatozda çok fazla demir emersiniz ve vücudunuz fazla demirden kurtulamaz. Vücutta çok fazla demir bulunması karaciğer hasarı, kalp hastalığı ve diyabet gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşırı Demir Yüküne Ne Sebep Olur?

Hemokromatoz çoğu zaman kalıtsal bir durumdur. Bu, bu durumu ebeveynlerinizden aldığınız anlamına gelir. Her iki ebeveyninizde de hemokromatoz geni varsa, o zaman sizin de hemokromatoz geliştirme olasılığınız %25'tir.

Hemokromatozun belirtileri nelerdir?

Hemokromatozlu birçok insanda ilk başta belirtiler görülmez. Belirtiler genellikle orta yaşlarda olduğunuzda başlar. Erkekler için bu genellikle 30 ile 50 yaş arasıdır. Kadınlarda semptomlar genellikle menopozdan sonra başlar. Hemokromatozis belirtileri şunları içerebilir:

- Zayıflık ve yorgunluk

- Kalça ve dizlerinizdeki ağrı da dahil olmak üzere eklem ağrıları

- Koyu renkli idrar

- Mide ağrısı ve mide bulantısı

- Kilo kaybı ve iştah kaybı

- Diyabet

- Siroz gibi karaciğer hastalıkları

- Deri döküntüleri veya değişiklikleri

- Kalp yetmezliği

- Karaciğer kanseri

Hemokromatozis nasıl teşhis edilir?

Birkaç kan testi hemokromatozu teşhis edebilir. Kullanılan en yaygın kan testi serum demir testidir. Bu test kanınızdaki demir miktarını ölçer. Yüksek demir seviyesi hemokromatozis belirtisi olabilir.

Hemokromatozu teşhis etmek için kullanılabilecek diğer testler şunları içerir:

- Karaciğer biyopsisi:Bu test, küçük bir karaciğer dokusu parçasının alınmasını ve mikroskop altında incelenmesini içerir. Karaciğer biyopsisi, yara izi ve iltihaplanma gibi aşırı demir hasarının belirtilerini gösterebilir.

Hemokromatoz nasıl tedavi edilir?

Hemokromatozun en etkili tedavisi flebotomi yoluyla düzenli kan alınmasıdır. Bu, kolunuzdaki bir iğne aracılığıyla vücudunuzdan kanın alındığı bir prosedürdür. Bu, vücudunuzdaki fazla demirin atılmasına yardımcı olur. Demir seviyeleriniz normale dönene kadar düzenli olarak, muhtemelen her hafta veya ayda bir flebotomiye ihtiyacınız olacaktır.

Hemokromatozis için diğer tedaviler şunları içerebilir:

- Diyet değişiklikleri:Demir içeriği yüksek gıdalardan kaçınmak için diyetinizde değişiklik yapmanız gerekebilir.

- İlaçlar:Vücudunuzdaki fazla demirin atılmasına yardımcı olması için ilaç almanız gerekebilir.

- Karaciğer nakli:Bazı durumlarda, karaciğeriniz hemokromatoz nedeniyle ciddi hasar görmüşse karaciğer nakli gerekli olabilir.

Hemokromatozun komplikasyonları nelerdir?

Hemokromatoz tedavi edilmezse aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli komplikasyonlara yol açabilir:

- Karaciğer Hasarı (Siroz):

Karaciğerde çok fazla demir olması organın çalışma yeteneğini etkiler. Özellikle demir yükünün tedavi edilmemesi durumunda siroz gelişebilir. Siroz, karaciğer hasarının ciddi ve ilerlemiş bir şeklidir. Karaciğerde yavaş yavaş sağlıklı karaciğer dokusunun yerini alan skar dokularının oluşumunu içerir. Bu, diğerlerinin yanı sıra, besinlerin metabolizması, zararlı maddelerin detoksifikasyonu ve safra üretimi de dahil olmak üzere karaciğerin normal fonksiyonlarını bozar. Karaciğer sirozu geri döndürülemez, ancak hemokromatozun erken teşhisi ve tedavisi, gelişmesini önleyebilir veya ilerlemesini yavaşlatabilir.

- Kalp yetmezliği:

Demir kalp kasında biriktiğinde sonunda zayıflar ve genişler. Bu, pompalama işlevini bozabilir, kalpteki basıncı artırabilir ve kalp yetmezliğine yol açabilir. Kalbin azalan pompalama kapasitesi, çeşitli organ ve dokulara yetersiz kan akışına neden olarak nefes darlığı, yorgunluk ve alt ekstremite şişmesi gibi semptomlara yol açabilir.

- Diyabet:

Aşırı demir yükü tip 2 diyabetin gelişimiyle ilişkilendirilmiştir. Aşırı demirin insülin duyarlılığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu ve tip 2 diyabete yol açtığı görülmektedir. Bu tip diyabet, insülin direnci ve bozulmuş insülin üretimi nedeniyle kan şekerinin (glikoz) yükselmesiyle karakterize edilen metabolik bir durumdur.

- Cilt Değişiklikleri:

Hemokromatoz cilt renginde ve görünümünde çeşitli değişikliklere neden olabilir:

Hiperpigmentasyon:Özellikle yüz ve diğer maruz kalan bölgelerde cilt rengi koyulaşabilir. Bu tür cilt renk değişikliği ileri düzeyde demir yükü olan kişilerde daha sık görülür.

Bronz ten:Ciltte, özellikle yüz ve boyunda bronz benzeri veya gri bir renk değişikliği gelişebilir.

Kserozis:Hemokromatozis, kserozis olarak bilinen bir durum olan cildin aşırı kurumasına ve kaşınmasına neden olabilir.

- Eklem Ağrısı:

Aşırı demir eklemlerde birikerek ağrıya ve sertliğe neden olabilir. Bu özellikle ellerin, bileklerin, dizlerin ve ayak bileklerinin eklemlerinde fark edilir. Rahatsızlık hafiften şiddetliye kadar değişebilir, bazen hareketliliği etkileyebilir ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir.

- Hipotiroidizm:

Hemokromatozis tiroid bezini etkileyerek tiroid hormonlarının üretimini bozabilir. Bu, diğerlerinin yanı sıra kilo alma, yorgunluk, kabızlık ve hafıza bozukluğu gibi çeşitli semptomlara neden olabilen, düşük tiroid hormon seviyeleri ile karakterize bir durum olan hipotiroidizme yol açabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]