1. Hipovolemik şok: Kırık bir kemik, özellikle bacak veya koldaki uzun bir kemik ciddi kanamaya neden olabilir. Bu, vücutta dolaşan kan hacminde azalma anlamına gelen hipovolemiye yol açabilir. Kan hacmi azaldıkça beyninize ulaşan oksijen miktarı da azalır, bu da baş dönmesi ve bayılmaya neden olabilir.
2. Acı ve kaygı: Kırık bir kemiğin ağrısı dayanılmaz olabilir. Bu şiddetli ağrı, adrenalin ve kortizol gibi hormonların salınmasına neden olarak kalp atış hızının artmasına ve kaygıya neden olabilir. Bazı durumlarda, dayanılmaz ağrı ve kaygının birleşimi, kalp atış hızı ve kan basıncındaki ani düşüş nedeniyle ortaya çıkan bir tür bayılma olan vazovagal senkopu tetikleyebilir.
3. Hareketsizlik: Kırık bir kemiğin iyileşmesine olanak sağlamak için sıklıkla hareketsiz hale getirilmesi gerekir. Ancak özellikle alt ekstremitelerde uzun süreli hareketsizlik, derin ven trombozu (DVT) adı verilen bir duruma yol açabilir. DVT, bacakların derin damarlarında kan pıhtılarının oluşmasını ifade eder. Bir kan pıhtısı yerinden çıkıp akciğerlere giderse, pulmoner emboliye neden olabilir; bu da yaşamı tehdit eden diğer semptomların yanı sıra bayılmaya da neden olabilir.
4. Kan kaybı: Daha önce de belirtildiği gibi kırık bir kemik kanamaya neden olabilir. Kanama şiddetli veya uzun süreli ise, kırmızı kan hücrelerinin sayısının azalmasıyla karakterize bir durum olan anemiye neden olabilir. Anemi yorgunluğa, nefes darlığına ve baş dönmesine neden olabilir ve bunların tümü bayılma riskini artırabilir.
5. İlaçlar: Opioidler gibi kırık bir kemikten kaynaklanan ağrıyı yönetmek için kullanılan bazı ilaçlar, baş dönmesi ve hipotansiyon (düşük tansiyon) gibi yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler bayılma riskini artırabilir.
Ancak, kemiği kırılan herkesin bayılma yaşamayacağını unutmamak önemlidir. Bayılma riski kırığın şiddeti, kan kaybı miktarı, kişinin ağrı toleransı, ağrı ve strese tepkisi gibi faktörlere bağlıdır. Bir kemiğinizin kırılmasından sonra baş dönmesi veya bayılma hissediyorsanız, uzanmanız ve bacaklarınızı kaldırmanız ve mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almanız önemlidir. Tıp uzmanları durumunuzu değerlendirebilir, ağrı yönetimi sağlayabilir ve bayılma riskini en aza indirmek ve uygun iyileşmeyi sağlamak için olası komplikasyonları ele alabilir.