Soda tüketimi ve kemik sağlığıyla ilgili temel endişelerden biri yüksek fosfor içeriğidir. Fosfor kemik sağlığı için önemli bir mineraldir ancak aşırı miktarda tüketilmesi, kemik gücü için bir diğer önemli mineral olan kalsiyumun emilimini engelleyebilir. Vücutta çok fazla fosfor bulunduğunda idrarla daha fazla kalsiyum atılır ve bu da kemiklerden kalsiyum kaybına yol açar.
Ayrıca bazı gazlı içecekler idrar söktürücü olan kafein içerir. Diüretikler idrar çıkışını arttırır, bu da kalsiyum ve diğer önemli minerallerin vücuttan kaybına daha da katkıda bulunabilir.
Ayrıca bazı araştırmalar, birçok gazlı içecekteki yüksek şeker içeriğinin de kemiklerin zayıflamasında rol oynayabileceğini öne sürüyor. Yüksek şeker alımı, kalsiyum emilimini ve metabolizmasını engelleyebilen bir hormon olan artan insülin seviyeleriyle ilişkilendirilmiştir.
Ancak, ılımlılığın anahtar olduğunu unutmamak önemlidir. Ara sıra soda tüketiminin kemik sağlığı üzerinde önemli bir etkisi olması muhtemel değildir. Sodanın kemik yoğunluğu ve osteoporoz riski üzerindeki etkileri sıklıkla uzun süre boyunca düzenli ve aşırı tüketimde görülür.
Güçlü ve sağlıklı kemikleri korumak için yeterli miktarda kalsiyum ve D vitamininin yanı sıra kemik yapıcı diğer besin maddelerini içeren dengeli bir beslenmenin olması çok önemlidir. Kalsiyum açısından zengin gıdalar arasında süt ürünleri, yapraklı yeşillikler, badem ve kalsiyumla zenginleştirilmiş gıdalar bulunur. D vitamini öncelikle güneşe maruz kalma yoluyla elde edilir ve ayrıca yağlı balıklarda, yumurta sarısında ve zenginleştirilmiş gıdalarda da bulunabilir. Ağırlık kaldırma aktiviteleri de dahil olmak üzere düzenli egzersiz, kemik gücünü oluşturmak ve korumak için de gereklidir.
Gazoz tüketimi ve bunun kemik sağlığı üzerindeki etkisi konusunda endişeleriniz varsa, kişiselleştirilmiş tavsiye için bir sağlık uzmanıyla konuşmak en iyisidir.