|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Isı İnme
Sağlığı ve Hastalıkları

Isı yanığı olduğunda ne yaparsınız?

Isı yanığınız olduğunda, bunu tedavi etmek için aşağıdaki adımları uygulamanız önemlidir:

1. Yanığı soğutun :Yanan bölgeyi en az 10 dakika soğuk suyun altında tutun. Alternatif olarak yanığa 10-20 dakika boyunca soğuk kompres veya buz torbası uygulayabilirsiniz. Cilde daha fazla zarar verebileceği için yanık üzerine doğrudan buz koymayın.

2. Giysileri ve takıları çıkarın :Yanık vücudun giysi veya takılarla kaplı bir bölgesindeyse bunları dikkatlice çıkarın. Nazik olun ve cilde yapışan giysileri çıkarmaktan kaçının.

3. Kabarcıkları patlatmayın :Eğer yanık kabarcıklara neden olmuşsa, onları patlatmayın. Kabarcıklar yanmış cildin korunmasına ve enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olur.

4. İnce bir tabaka antibiyotik merhem sürün :Yanık soğuduktan sonra, etkilenen bölgeye ince bir tabaka halinde reçetesiz satılan antibiyotik merhem sürün. Petrol jölesi içeren merhemleri kullanmaktan kaçının çünkü bu, ısıyı hapsedebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

5. Yanığı temiz, kuru bir bandajla örtün :Yanık bölgesini enfeksiyondan ve daha fazla hasardan korumak için temiz, kuru bir bandajla örtün.

6. Etkilenen alanı yükseltin :Mümkünse, şişliğin azalmasına yardımcı olmak için etkilenen bölgeyi kalp seviyesinin üzerine yükseltin.

7. Reçetesiz satılan ağrı kesicileri alın :Yanıktan dolayı ağrı hissediyorsanız, rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olması için ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

8. Tıbbi yardım alın :Yanık şiddetliyse veya birkaç gün içinde düzelmiyorsa tıbbi yardıma başvurmak önemlidir.

Isı yanığını tedavi ederken aşağıdaki şeylerden kaçınmak da önemlidir:

1. Yanığın üzerine doğrudan tereyağı veya buz uygulamayın :Tereyağı ve buz hem cilde daha fazla zarar verebilir hem de iyileşmeyi geciktirebilir.

2. Kabarcıkları patlatmayın :Kabarcıkların patlaması enfeksiyon riskini artırabilir.

3. Vazel jölesi kullanmayın :Vazelin ısıyı hapsedebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

4. Yanığa dokunmayın veya çizmeyin :Yanığın koparılması veya kaşınması cilde zarar verebilir ve enfeksiyon riskini artırabilir.

5. Yanığı güneş ışığına maruz bırakmayın :Güneş ışığı yanmış cilde daha fazla zarar verebilir ve iyileşmeyi geciktirebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır