1. Güneş Hassasiyeti: Vitiligolu kişilerde sıklıkla cilt pigmenti azalır, bu da ciltlerini güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarına karşı daha hassas hale getirir. Güneş yanığı riski yüksektir ve uygun şekilde korunmazlarsa cilt kanserine yakalanabilirler.
2. Tiroid Sorunları: Vitiligo, Hashimoto tiroiditi ve Graves hastalığı gibi tiroid bozuklukları riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kesin ilişki tam olarak anlaşılamamıştır ancak vitiligoda cildi etkileyen otoimmün düzensizliğin tiroid bezini de etkileyebileceğine inanılmaktadır.
3. Otoimmün Bozukluklar: Vitiligo başlı başına bir otoimmün durumdur. Vitiligolu kişilerin diyabet, romatoid artrit, lupus veya Addison hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıkları geliştirme olasılığı daha yüksek olabilir.
4. İşitme Kaybı: Bazı durumlarda vitiligo, özellikle yüksek frekanslı işitme kaybı olmak üzere artan işitme kaybı riskiyle ilişkilendirilmiştir. Vitiligo ile işitme sorunları arasındaki bağlantı tam olarak anlaşılamamıştır ancak iç kulağı etkileyen otoimmün süreçle ilgili olabilir.
5. Göz Sorunları: Vitiligo bazen gözleri etkileyerek gözün renkli kısmı olan iriste pigment kaybına neden olabilir. Bu duruma heterokromi denir. Nadiren, gözün bir doku tabakası olan uvea iltihabına da yol açarak üveite neden olabilir.
6. Duygusal Sıkıntı: Vitiligo, kişinin duygusal sağlığı ve özgüveni üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Ciltte beyaz lekelerin ortaya çıkması güvensizlik, kaygı ve sosyal izolasyon duygularına yol açabilir.
Vitiligolu bireylerin, durumu yönetmek ve ilgili sağlık sorunlarını ele almak için sağlık uzmanlarıyla yakın işbirliği içerisinde çalışmaları önemlidir. Düzenli izleme, uygun tedaviler ve duygusal destek, bireylerin vitiligoyla başa çıkmasına ve komplikasyon riskini azaltmasına yardımcı olabilir.