HD'nin nasıl miras alındığı aşağıda açıklanmıştır:
* Etkilenen Birey (HD ile): Huntington hastalığı olan bir kişide mutasyona uğramış HTT geninin iki kopyası bulunur; her bir ebeveynden birer kopya miras alınır.
* Etkilenmemiş Taşıyıcı (mutasyona uğramış bir HTT genine sahip): Bir mutasyona uğramış HTT genini ve bir normal HTT genini taşıyan kişi, etkilenmemiş taşıyıcı olarak bilinir. Kendilerinde HD semptomları geliştirmezler ancak mutasyona uğramış geni çocuklarına aktarabilirler.
* Etkilenen Ebeveynden Miras: Etkilenen bir bireyin (iki mutasyona uğramış HTT genine sahip) çocuğu varsa, her çocuğun mutasyona uğramış geni miras alma ve HD geliştirme şansı %50'dir.
* Etkilenmeyen Taşıyıcıdan Miras: Etkilenmemiş bir taşıyıcının (mutasyona uğramış bir HTT genine sahip) çocukları olduğunda, her çocuk için üç olası senaryo vardır:
- Normal HTT genini devralma ve etkilenmeme şansı %50'dir.
- Mutasyona uğramış HTT genini devralma ve etkilenmemiş bir taşıyıcı olma şansı %50'dir.
- Genetik öngörü adı verilen bir olgunun ortaya çıkma ihtimali çok küçüktür. Bu, mutasyona uğramış HTT genindeki değişiklikler nedeniyle semptomların şiddetinin ve başlangıç yaşının, birbirini takip eden nesillerde giderek daha erken ve daha şiddetli olabileceği anlamına gelir.
HD'nin genetik bir durum olduğunu ve mutasyona uğramış HTT genini miras almayan bireylerin hastalığa yakalanmayacağını unutmamak önemlidir. Genetik test, bir kişinin HD mutasyonunu taşıyıp taşımadığını veya etkilenmemiş bir taşıyıcı olup olmadığını belirleyebilir.