- Duygusuzluk ve Empati Eksikliği: Bir çocuk, hayvanlar da dahil olmak üzere başkalarının duygularına karşı ilgisizlik veya empati eksikliği gösterebilir. Başkalarının acısına veya sıkıntısına kayıtsız görünebilirler ve hatta zarar vermekten zevk bile alabilirler.
- Saldırganlık ve Antisosyal Davranış: Bir çocuk, kavga etmek, zorbalık yapmak veya mülke zarar vermek gibi sık ve şiddetli saldırgan davranışlarda bulunabilir. Ayrıca kurallara ve sosyal normlara karşı saygısızlık gösterebilirler ve çalmak veya yalan söylemek gibi antisosyal faaliyetlerde bulunabilirler.
- Dürtüsellik ve Zayıf Davranış Kontrolü: Çocuk dürtülerini kontrol etmekte zorlanabilir ve eylemlerinin sonuçlarını düşünmeden hareket edebilir. Huzursuz, hiperaktif olabilirler veya kolayca hayal kırıklığına uğrayabilirler ve hazzı geciktirmekte zorluk çekebilirler.
- Pişmanlık veya Suçluluk Eksikliği: Bir çocuk, başkalarına zarar vermiş olsa bile, davranışlarından dolayı pişmanlık veya suçluluk hissetmeyebilir. Hatalarından dolayı başkalarını suçlayabilir veya kışkırtıldıklarını veya mağdurun bunu hak ettiğini iddia ederek davranışlarını haklı çıkarabilirler.
- Büyüklük ve Alçakgönüllülük Eksikliği: Bir çocuk abartılı bir kendini beğenmişlik duygusuna sahip olabilir ve kendisinin diğerlerinden daha iyi olduğuna inanabilir. Başarılarıyla övünebilir veya yeteneklerini abartabilirler. Ayrıca eleştiriye karşı aşırı duyarlı olabilirler ve egoları tehdit edilirse öfke veya saldırganlıkla tepki verebilirler.
Bu belirtilerin mutlaka bir çocuğun sosyopati geliştireceği anlamına gelmediğini belirtmek önemlidir. Ancak bu davranışlara çözüm bulmak ve çocuğun olumlu sosyal beceriler ve empati geliştirmesine yardımcı olmak için erken müdahale ve desteğe ihtiyaç duyulduğunu gösterebilirler.