|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Kan şekerini ne kontrol eder?

Kan şekeri düzeylerini kontrol eden birincil hormon insülindir pankreasın beta hücreleri tarafından üretilir. Yemekten sonra kan dolaşımındaki glikoz konsantrasyonu arttığında pankreas kan dolaşımına insülin salgılar. İnsülin, karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücrelerin yüzeyindeki spesifik reseptörlere bağlanarak glikozun bu hücrelere girmesine ve bir enerji kaynağı olarak kullanılmasına veya daha sonra kullanılmak üzere depolanmasına izin verir.

* İnsülin uyarır Karaciğer, kas ve yağ dokusundaki hücreler tarafından glikozun alınması. Bu işleme glikoz taşınması denir. Glikoz daha sonra enerji için kullanılır veya karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak veya yağ dokusunda trigliserit olarak depolanır.

* Glukagon, pankreas tarafından üretilen başka bir hormon insülinin etkilerini ortadan kaldırır ve çok düştüğünde kan şekeri seviyesini yükseltir. Glukagon, depolanan glikojeni tekrar glikoza dönüştürmesi için karaciğeri uyarır ve bu daha sonra kan dolaşımına salınır.

* Diğer hormonlar Kortizol, adrenalin ve büyüme hormonu gibi hormonlar da kan şekeri düzeylerini etkileyebilir. Kortizol ve adrenalin, karaciğeri glikoz salması için uyararak kan şekeri düzeylerini yükseltirken, büyüme hormonu insülin duyarlılığını azaltarak daha yüksek kan şekeri düzeylerine yol açar.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır