|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | diyabet
Sağlığı ve Hastalıkları

Kritik hastalarda kan şekeri neden izleniyor?

Kritik hastalar hiperglisemi ve hipoglisemi riski altındadır ve bunların her ikisi de ciddi sonuçlara yol açabilir. Kan şekerinin izlenmesi bu durumların erken tespiti ve yönetimi açısından önemlidir.

Hiperglisemi

Hiperglisemi veya yüksek kan şekeri, kritik hastalarda aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir:

* Stres tepkisi: Vücudun stres tepkisi, kan şekeri düzeylerini artırabilen hormonların salınmasına neden olur.

* İnsülin direnci: İnsülin, hücrelerin enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olan bir hormondur. Kritik hastalarda insülin direnci gelişebilir, bu da hücrelerinin glikozu kullanmasını zorlaştırır.

* Glikoz uygulaması: Kritik hastalar, hiperglisemiye katkıda bulunabilecek glikoz içeren sıvılar veya ilaçlar alabilir.

Hipoglisemi

Kritik hastalarda hipoglisemi veya düşük kan şekeri de ortaya çıkabilir. Bunun nedeni, kritik durumdaki hastaların yemek yemede zorluk çekebilmesi ve bunun da kan şekeri düzeylerinin düşmesine neden olabilmesidir. Ayrıca kritik durumdaki hastalar insülin gibi kan şekerinin düşmesine neden olabilecek ilaçlar alıyor olabilir.

Hiperglisemi ve hipogliseminin sonuçları

Hiperglisemi ve hipogliseminin her ikisinin de ciddi sonuçları olabilir:

* Hiperglisemi:

*Enfeksiyon riskinin artması

*Gecikmiş yara iyileşmesi

* Organ hasarı

* Ölüm

* Hipoglisemi:

* Nöbetler

* Koma

* Ölüm

Kan şekerinin izlenmesi

Kan şekerinin yakından izlenmesi, hiperglisemi ve hipogliseminin erken tespiti ve tedavisi için önemlidir. Sağlık uzmanları, kan şekerini izleyerek, hastanın tedavi planında normal kan şekeri seviyelerini korumak için gereken ayarlamaları yapabilir.

Kritik hastalar için hedef kan şekeri aralığı

Kritik hastalar için hedef kan şekeri aralığı 140-180 mg/dL'dir. Bu aralık, kan şekeri düzeyi bu aralıkta olan hastaların komplikasyon gelişme riskinin daha düşük olduğunu gösteren çalışmalara dayanmaktadır.

Kan şekerinin ne sıklıkla izleneceği

Kan şekeri takibinin sıklığı hastanın durumuna bağlıdır. Hiperglisemi veya hipoglisemi riski yüksek olan kritik hastaların kan şekerlerinin her saat başı gibi sık aralıklarla izlenmesi gerekebilir. Diğer kritik durumdaki hastaların kan şekerlerinin daha az sıklıkta, örneğin 2-4 saatte bir izlenmesi gerekebilir.

Kan şekerini kim izlemeli?

Kan şekerinin doğru teknik konusunda eğitimli sağlık profesyonelleri tarafından takip edilmesi gerekmektedir. Buna hemşireler, doktorlar ve eczacılar da dahildir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com