Ozempic, yetişkinlerde tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılan markalı reçeteli bir ilaçtır. Haftada bir kez verilen enjekte edilebilir bir ilaçtır. Ozempic, glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptör agonistleri adı verilen bir ilaç sınıfına aittir. Bu ilaçlar kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olan GLP-1 hormonunun etkilerini taklit eder.
Ozempic, pankreasa kan şekeri seviyeleri yüksek olduğunda insülin salması ve kan şekeri seviyeleri düşük olduğunda insülin salmayı bırakması için sinyal göndererek çalışır. Ayrıca midenin boşalmasını da yavaşlatarak kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Ozempic'in tip 2 diyabetli kişiler için çeşitli faydaları vardır. Bu faydalar şunları içerir:
* Kan şekeri seviyelerini düşürmek :Ozempic, insülin salınımını uyararak, midenin boşalmasını yavaşlatarak ve karaciğerin glikoz üretimini azaltarak kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir.
* Kalp hastalığı ve felç riskini azaltmak :Ozempic'in tip 2 diyabetli kişilerde kalp hastalığı ve felç riskini azalttığı gösterilmiştir.
* Kilo kaybı :Ozempic tip 2 diyabetli kişilerde kilo kaybına neden olabilir.
* Gelişmiş böbrek fonksiyonu :Ozempic, tip 2 diyabetli kişilerde böbrek fonksiyonunun iyileştirilmesine yardımcı olabilir.
Ozempic yan etkilere neden olabilir. En yaygın yan etkiler şunlardır:
* Bulantı :Bulantı, Ozempic'in özellikle tedaviye başlarken sık görülen bir yan etkisidir. Genellikle birkaç hafta içinde kaybolur.
* Kusma :Kusma, Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
* İshal :İshal, Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
* Karın ağrısı :Karın ağrısı Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
* Kabızlık :Kabızlık Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
* Baş ağrısı :Baş ağrısı Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
* Yorgunluk :Yorgunluk, Ozempic'in daha az görülen bir yan etkisidir.
Ozempic aşağıdaki özelliklere sahip kişiler tarafından alınmamalıdır:
* Tip 1 diyabet :Ozempic tip 1 diyabetli kişiler için uygun değildir.
* Kişisel veya ailesel medüller tiroid kanseri öyküsü :Ozempic, kişisel veya aile geçmişinde bu rahatsızlık bulunan kişilerde medüller tiroid kanserine neden olabilir.
* Pankreatit öyküsü :Ozempic, bu durum geçmişi olan kişilerde pankreatiti kötüleştirebilir.
* Mide ülserleri :Ozempic mide ülserlerini kötüleştirebilir.
Ozempic haftada bir kez cilt altına enjekte edilir. Ozempic'in dozu, bireysel ihtiyaçlarınıza göre doktorunuz tarafından belirlenecektir.
Ozempic birkaç hafta içinde kan şekeri seviyenizi düşürmeye başlayabilir. Ancak 12 haftaya kadar sürebilir Ozempic'in tüm faydalarının görülmesi için.
Ozempic, aşağıdakiler de dahil olmak üzere nadir fakat ciddi bazı yan etki riskini artırabilir: :
* Medüller tiroid kanseri :Ozempic, kişisel veya aile geçmişinde bu rahatsızlık bulunan kişilerde medüller tiroid kanserine neden olabilir.
* Pankreatit :Ozempic, bu durum geçmişi olan kişilerde pankreatiti kötüleştirebilir.
* Hipoglisemi :Ozempic, özellikle diğer diyabet ilaçlarıyla birleştirildiğinde hipoglisemiye neden olabilir.
* Diyabetik retinopati :Ozempic, tip 2 diyabetli kişilerde diyabetik retinopatiyi kötüleştirebilir.
* Safra kanalı sorunları :Ozempic kolesistit veya pankreatit gibi safra kanalı sorunlarına neden olabilir.
Ozempic'i alırken dikkat edilmesi gereken çeşitli önlemler vardır. Bunlar arasında :
* Doktorunuza tüm tıbbi durumlarınızı anlatın Hamilelik, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, pankreatit ve kişisel veya ailede medüller tiroid kanseri öyküsü dahil.
* Aldığınız tüm ilaçları doktorunuza bildirin Reçeteli ilaçlar, reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel ürünler ve vitaminler dahil.
* Ozempic'e başlamadan önce idrarınızda keton olup olmadığını düzenli olarak test edin . Bu, doktorunuzun Ozempic'in sizin için uygun olup olmadığına karar vermesine yardımcı olacaktır.
* Ozempic'i alırken kan şekeri seviyenizi yakından izleyin . Doktorunuz kan şekerinizi ne sıklıkta kontrol etmeniz gerektiğini size söyleyecektir.
* Ozempic'i tam olarak doktorunuzun önerdiği şekilde alın . Reçete edilenden daha fazlasını veya daha azını almayın.
* Doktorunuzla konuşmadan Ozempic almayı bırakmayınız .
Ozempic, tip 2 diyabetli birçok kişi için güvenli ve etkili bir ilaçtır. Ancak bu herkes için geçerli değildir. Doktorunuz Ozempic'in sizin için uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olacaktır.