1. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)
BDT, duygudurum bozukluklarına katkıda bulunan çarpık düşünce kalıplarını ve olumsuz davranışları tanımlamaya ve değiştirmeye odaklanır. Terapist ve birey, zararlı düşünceleri tanımlamak ve değiştirmek, başa çıkma mekanizmaları geliştirmek ve duyguları yönetme becerilerini kazanmak için işbirliği yapar.
2. Kişilerarası Terapi (IPT)
KİPT, özellikle ilişkilerdeki veya sosyal işlevsellikteki zorluklar önemli faktörler olduğunda, duygudurum bozuklukları ve majör depresyon için etkilidir. IPT, bireylerin ilişki sorunlarını ele almasına, iletişimi geliştirmesine ve kişilerarası daha sağlıklı bağlantılar geliştirmesine yardımcı olur.
3. Psikodinamik Terapi
Psikodinamik terapi, bilinçdışı zihni keşfetmeyi, erken yaşam deneyimlerinin ve bilinçaltı motivasyonların mevcut duygusal zorluklara nasıl katkıda bulunduğunu anlamayı içerir. Amaç, kişisel farkındalık kazanmak, çözülmemiş çatışmaları ele almak ve daha sağlıklı başa çıkma stratejilerini öğrenmektir.
4. Diyalektik Davranış Terapisi (DBT)
DDT, dürtüsel davranışların veya kendine zarar verme eğilimlerinin eşlik ettiği duygudurum bozuklukları olan bireyler için faydalıdır. DBT duygusal düzenleme, sıkıntı toleransı, kişilerarası ilişkiler ve farkındalık becerilerini öğretir.
5. Farkındalık Temelli Terapi
Farkındalık temelli terapi, meditasyon ve farkındalık uygulamalarını terapiye entegre eder. Bireylerin şimdiki an farkındalığını geliştirmeleri, duygulara verilen otomatik tepkileri azaltmaları ve yargılayıcı olmayan bir kabul duygusu geliştirmeleri için eğitilmesini içerir; bu da ruh hali düzenlemesinin ve duygusal refahın iyileşmesine yol açar.
Seçilen spesifik yaklaşım veya terapi kombinasyonu, bireyin kendine özgü ihtiyaçlarına ve duygudurum bozukluklarının ciddiyetine bağlı olacaktır. Çoğu zaman, bir psikiyatrist tarafından reçete edilen ilaçlarla birlikte psikoterapi, duygudurum bozuklukları için kapsamlı ve etkili bir tedavi sağlayabilir.