Araştırma çalışmalarının meta-analizleri, psikoterapinin duygusal bozuklukların tedavisinde etkili olduğunu tutarlı bir şekilde ortaya koymuştur:
- Psikoterapiyi bir kontrol koşuluyla (örn. bekleme listesi, ilaç tedavisi, spesifik olmayan tedavi) karşılaştıran 219 çalışmanın meta-analizi, psikoterapinin depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltmada önemli ölçüde daha etkili olduğunu bulmuştur (Cuijpers, Berking ve Andersson, 2010) ).
-136 çalışmanın bir başka meta-analizi, uzun vadede depresyonun tedavisinde psikoterapinin ilaç tedavisine göre önemli ölçüde daha etkili olduğunu bulmuştur (LeCuyer ve diğerleri, 2011).
Psikoterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi duygusal bozukluğun tedavisinde etkilidir:
- Depresyon
- Anksiyete bozuklukları (örn. yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu)
-Bipolar bozukluk
-Travma sonrası stres bozukluğu
-Obsesif kompulsif bozukluk
Belirli bir birey için en etkili olan spesifik psikoterapi türü, kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve tercihlerine bağlı olacaktır. Duygusal bozukluklar için en sık kullanılan psikoterapilerden bazıları şunlardır:
- Bilişsel-davranışçı terapi (BDT)
-Kişilerarası terapi (IPT)
-Psikodinamik terapi
-Aile terapisi
-Grup terapisi
Psikoterapi aynı zamanda çocuk ve ergenlerdeki duygulanım bozukluklarının tedavisinde de etkili bir tedavi yöntemidir. Çocuk ve ergen depresyonuna yönelik psikoterapi üzerine yapılan çalışmaların bir meta-analizi, psikoterapinin depresyon semptomlarını azaltmada kontrol koşullarından önemli ölçüde daha etkili olduğunu bulmuştur (Weisz ve ark., 2014).