Menopoz sırasında yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarını üretmeyi bırakır. Hormonlardaki bu düşüş, sıcak basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, uyku güçlüğü ve ruh hali değişiklikleri gibi bir takım semptomlara yol açabilir.
Sıcak basmaların, vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olan küçük bir beyin bölgesi olan hipotalamustan kaynaklandığı düşünülmektedir. Östrojen seviyeleri düştüğünde, hipotalamus vücut sıcaklığındaki değişikliklere karşı daha duyarlı hale gelir ve sıcaklıktaki hafif artışlara sıcak basmasını tetikleyerek aşırı tepki verebilir.
Sıcak basması genellikle zararsızdır ve en sonunda kendi kendine kaybolur. Ancak bir kadının hayatını oldukça bozabilir ve uyku, iş ve sosyal etkileşimlerde sorunlara neden olabilir. Sıcak basması için hormon replasman tedavisi, antidepresanlar ve yaşam tarzı değişiklikleri dahil olmak üzere çeşitli tedaviler mevcuttur.
Sıcak basmalara katkıda bulunan ek faktörler şunları içerebilir:
- Yaş :Sıcak basmaları en sık 45-55 yaş arası kadınlarda görülür, ancak her yaşta ortaya çıkabilir.
-Yarış :Sıcak basması beyaz kadınlarda siyah veya Asyalı kadınlara göre daha sık görülür.
-Aile geçmişi :Annesinde veya kız kardeşinde sıcak basması yaşayan kadınların bu durumu kendilerinin de yaşama olasılığı daha yüksektir.
-Belirli tıbbi durumlar :Sıcak basması aynı zamanda tiroid sorunları, kanser ve diyabet gibi bazı tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir.
-İlaçlar :Kemoterapi ilaçları ve antidepresanlar gibi bazı ilaçlar sıcak basmasına neden olabilir.