|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | boğucu
Sağlığı ve Hastalıkları

Boğulan baygın bir kazazedeye, did yükselişi 2 kurtarma nefesi sonrasında karın itme yerine göğüs kompresyonu uygulamanızın nedeni nedir?

Göğüs kompresyonu yabancı bir cismin hava yolundan çıkarılması için bilinci kapalı bir boğulma mağduru üzerinde gerçekleştirilir. Bilinci yerinde olmayan mağdurlar için karına baskı yapılması önerilmez çünkü daha fazla yaralanmaya neden olabilirler.

Bilinçsiz boğulma mağdurları için göğüs kompresyonunun tercih edilen yöntem olmasının nedenleri şunlardır:

- Göğüs kompresyonu yabancı cisimlerin hava yolundan çıkarılmasında daha etkilidir. Çalışmalar, yabancı cisimlerin hava yolundan çıkarılmasında göğüs kompresyonunun abdominal itmelerden daha etkili olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni, göğüs kompresyonunun akciğerler ile dış hava arasındaki basınçta daha büyük bir fark yaratması ve bu da yabancı cismin dışarı atılmasına yardımcı olmasıdır.

- Karına yapılan baskılar, bilinci yerinde olmayan kurbanın daha fazla yaralanmasına neden olabilir. Karın itmeleri kurbanın yemek borusu, midesi veya bağırsaklarında yaralanmaya neden olabilir. Bu özellikle mağdurun bilinci kapalıysa ve hava yolunu koruyamıyorsa geçerlidir.

- Göğüs kompresyonunu gerçekleştirmek, karına baskı yapmaktan daha kolaydır. Abdominal itmeler önemli miktarda güç gerektirir ve bilinci yerinde olmayan bir kurban üzerinde gerçekleştirilmesi zor olabilir. Göğüs kompresyonu ise herkesin yapabileceği basit bir işlemdir.

Bilinci yerinde olmayan boğulma vakasında göğüs kompresyonunun uygulanmasına ilişkin adımlar şunlardır:

1. Kurbanı sert bir yüzeye sırt üstü yatırın.

2. Kurbanın başının yanında diz çökün ve bir elinizin topuğunu kurbanın göğüs kemiğine, meme uçlarının arasına yerleştirin.

3. Diğer elinizi birinci elinizin üzerine koyun ve parmaklarınızı birbirine geçirin.

4. Kurbanın göğüs kemiğini 2 ila 3 inç aşağıya doğru bastırarak göğse 30 hızlı kompresyon uygulayın.

5. 30 kompresyondan sonra kazazedenin hava yolunu kontrol edin. Nesne hala hava yolunda sıkışmışsa kompresyonları tekrarlayın.

6. Nesne yerinden çıkana, kazazede nefes almaya başlayana veya acil yardım gelene kadar göğüs kompresyonuna devam edin.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır