1. Sakin olun ve durumu değerlendirin. Kişinin bilinci yerindeyse ve konuşabiliyorsa, onu öksürmeye teşvik edin ve nesneyi kendisi çıkarmaya çalışın. Konuşamıyor, nefes alamıyor veya ses çıkaramıyorsa boğuluyor olabilir.
2. Hemen yardım isteyin. 911'i veya yerel acil durum numaranızı arayın. Yalnızsanız, telefonu hoparlöre yerleştirin, böylece operatörle konuşurken gözünüzü karşıdaki kişiden ayırabilirsiniz.
3. Geri vuruşlara başlayın. Kişinin arkasında durun ve kollarınızı onun beline sarın. Bir elinizi kürek kemiklerinizin arasına, diğer elinizi ise ilkinin üzerine yerleştirin. Kürek kemiklerinin arasına beş hızlı, güçlü sırt vuruşu yapın.
4. Sırt vuruşları nesneyi yerinden çıkarmıyorsa karına baskı uygulayın (Heimlich manevrası). Kişinin arkasında durun ve kollarınızı onun beline sarın. Bir elinizi göbek deliği ile göğüs kafesi arasına, diğer elinizi ise ilkinin üstüne yerleştirin. Karnına beş hızlı, yukarı doğru itme yapın.
5. Nesne yerinden çıkıncaya veya kişi tekrar nefes almaya veya öksürmeye başlayana kadar sırta vurma ve karına baskı uygulama arasında geçiş yapın. Yardım gelene kadar devam edin.
6. Kişinin bilinci kapalıysa CPR'ye başlayın. Onları sırtüstü yatırın ve göğüs kompresyonlarına başlayın. 30 göğüs kompresyonu yapın ve ardından 2 kurtarma nefesi verin. Kişi tekrar nefes almaya başlayıncaya, yardım gelene veya siz devam edemeyecek kadar bitkin düşene kadar devam edin.
Not: Kişi hamile veya obezse karın hareketlerini değiştirmeniz gerekebilir. Hamile kadınlar için ellerinizi karnınızın daha yukarısına, göğüs kemiğinin hemen altına yerleştirin. Obez bireyler için karına baskı uygularken daha fazla güç kullanmanız gerekebilir.
Bu teknikleri doğru bir şekilde nasıl uygulayacağınızı öğrenmek bir hayat kurtarabilir. Bu tür acil durumlara hazırlanmak için CPR ve ilk yardım kursu almayı düşünün.