Doğal Bağışıklık:
Bir kişi bulaşıcı bir hastalıktan kurtulduktan sonra bağışıklık sistemi, özellikle enfeksiyondan sorumlu patojeni hedef alan hafıza hücrelerini korur. Bu hafıza hücreleri, B hücreleri ve T hücreleri adı verilen bir tür beyaz kan hücresidir. Aynı patojenle tekrar karşılaşıldığında, hafıza hücreleri onu hızlı bir şekilde tanır ve bir bağışıklık tepkisi oluşturarak patojeni semptomlara neden olmadan veya enfeksiyon oluşturmadan önce ortadan kaldırır. Bu nedenle çoğu insan belirli hastalıkları hayatları boyunca yalnızca bir kez yaşar.
Aşılama:
Aşılar, bağışıklık sistemini, gerçek hastalığa neden olmadan spesifik patojenlere karşı antikor üretmesi için uyararak çalışır. Aşılandığında vücut, aşıdaki patojenin zayıflamış veya etkisizleştirilmiş formunu tanır ve bir bağışıklık tepkisi üreterek hafıza hücrelerinin oluşmasına neden olur. Aşılanan kişi gelecekte gerçek patojenle karşılaşırsa, bağışıklık sistemi hızla tepki verebilir ve hastalığın şiddetini önleyebilir veya azaltabilir.
Aşılama programlarının başarısı, çiçek hastalığı, çocuk felci ve kızamık da dahil olmak üzere birçok bulaşıcı hastalığın kontrol altına alınmasında ve ortadan kaldırılmasında etkili olmuştur. Sürü bağışıklığına ulaşmak, savunmasız popülasyonları korumak ve salgınları önlemek için yüksek aşılama oranlarının sürdürülmesi çok önemlidir.