|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | ADD
Sağlığı ve Hastalıkları

Anatomide adduksiyon ne anlama gelir?

Anatomide addüksiyon, bir vücut kısmının vücudun orta çizgisine doğru veya el ve ayak parmakları durumunda el veya ayağın merkezi eksenine doğru hareketini ifade eder. Bir vücut kısmının orta hattan veya merkezi eksenden uzaklaşması anlamına gelen abdüksiyonun tersidir.

Addüksiyon esas olarak vücut parçalarını vücudun orta hattına yaklaştırmaktan sorumlu olan adduktör kaslar tarafından gerçekleştirilir. Örneğin, uyluk bölgesindeki adductor magnus kası, öncelikle uyluğun kalça eklemine adduksiyon yaptırılmasından ve vücudun orta hattına doğru çekilmesinden sorumludur.

İşte insan vücudundaki bazı ek addüksiyon örnekleri:

- Kolun addüksiyonu:Bu, kolun vücudun orta hattına doğru içeri doğru hareket ettirilmesini içerir. Esas olarak latissimus dorsi ve pektoralis majör kasları tarafından gerçekleştirilir.

- Parmakların addüksiyonu:Bu, parmakların avuç içi merkezine yaklaştırılması anlamına gelir. Başparmak için adductor pollicis kası ve diğer parmaklar için lumbrikal kaslar tarafından gerçekleştirilir.

- Ayak parmaklarının adduksiyonu:Benzer şekilde ayak parmaklarının adduksiyonu da onları ayağın orta çizgisine yaklaştırmak anlamına gelir. Adductor hallucis kası ayak başparmağının adduksiyonundan sorumludur, interosseöz kaslar ise diğer ayak parmaklarının adduksiyonundan sorumludur.

- Ses tellerinin addüksiyonu:Fonasyon bağlamında ses tellerinin addüksiyonu, ses üretmek için onları birbirine yaklaştırmayı içerir. Bu eylem normal ses üretimi için çok önemlidir.

Dikkate alınan belirli eklem ve harekete bağlı olarak, adduksiyonun vücut içindeki çeşitli düzlemlerde ve eksenlerde meydana gelebileceğini belirtmekte fayda var. Ek olarak, bazı hareketler, istenen bir eylemi veya duruşu elde etmek için adduksiyon ve fleksiyon veya ekstansiyon gibi diğer hareket türlerinin bir kombinasyonunu içerir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır