Dar bir terapötik pencere olarak da adlandırılan dar bir terapötik indeks (NTI), bir ilacın etkili dozunun, ilacın olumsuz veya toksik etkilerini ortaya çıkarabilecek doza benzer bir doz olduğu anlamına gelir. Terapötik ve toksik etkilere neden olan dozlar arasındaki güvenlik marjı küçük olduğundan, istenen konsantrasyonu korumak için genellikle ilacın sürekli olarak dozlanması gerekir.
Pek çok ilacın terapötik indeksleri dardır ve bu nedenle yanlış veya tıbbi gözetim olmadan dozlanırsa zarara neden olabilir.
- Dar Terapötik İndeksi Olan İlaçlar
- Antikoagülanlar (örn. warfarin)
- Antikonvülsanlar (örn. fenitoin)
- Anti-aritmikler (örn. digoksin)
- Bazı kemoterapötikler (örn. metotreksat)
- Lityum
- Teofilin
- Takrolimus
- Siklosporin
- Dar Terapötik İndeksli (NTI) İlaçlara İlişkin Hususlar:
- Terapötik İlaç İzleme (TDM):TDM, hastanın kanındaki ilaç konsantrasyonunun rutin ölçümünü içerir ve toksisiteden kaçınırken istenen terapötik etkileri elde etmek için ilaç dozunun ayarlanmasına olanak tanır.
- Doz Ayarlamaları:İlaç metabolizmasındaki bireysel farklılıklar nedeniyle yaş, kilo ve eşlik eden tıbbi durumlar gibi faktörlere bağlı olarak dikkatli doz ayarlamaları yapılması gerekebilir.
- Hasta Eğitimi:Doğru ilaç kullanımını ve tedaviye uyumu sağlamak için hastanın kapsamlı eğitimi çok önemlidir. Hastalar, ilaca bağlı toksisitenin potansiyel riskleri, yararları ve belirtileri/semptomları konusunda iyi bilgilendirilmelidir.
- Düzenli İzleme:Hastanın ilaca tepkisini değerlendirmek ve olası olumsuz etkileri erkenden tespit etmek için yakın klinik izleme önemlidir.
- Multidisipliner Bakım:Sağlık profesyonelleri (örneğin eczacılar, hemşireler, doktorlar) arasındaki işbirliği, dar terapötik aralığa sahip ilaçların yönetiminde çok önemlidir.