1. Sarılık :Karaciğer hasarı, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasıyla üretilen sarı bir pigment olan bilirubin birikmesine neden olabilir. Bu birikim, cildin, gözlerin ve mukoza zarlarının sararması ile karakterize edilen sarılığa yol açar.
2. Hepatit :Karaciğer iltihabı, viral enfeksiyonlar (hepatit A, B, C), alkol bağımlılığı, otoimmün bozukluklar ve bazı toksinler gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hepatit, karaciğer hasarına neden olarak yorgunluk, mide bulantısı, karın ağrısı ve koyu renkli idrar gibi semptomlara yol açabilir.
3. Siroz :Kronik karaciğer hasarı sıklıkla karaciğer dokusunda yara izi ve geri dönüşü olmayan hasarla karakterize bir durum olan siroza yol açar. Siroz, karaciğer yetmezliğine ve sıvı tutulumu, iç kanama ve ensefalopati (nörolojik fonksiyon bozukluğu) gibi çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.
4. Karaciğer yetmezliği :Şiddetli karaciğer hasarı, karaciğerin temel işlevlerini yerine getiremediği, yaşamı tehdit eden bir durum olan karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Karaciğer yetmezliği, kafa karışıklığı, yönelim bozukluğu, cilt ve gözlerde sararma, kanama eğilimleri ve koma gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
5. Zarar görmüş detoksifikasyon :Karaciğer uyuşturucu, alkol ve metabolik atık ürünler gibi zararlı maddelerin detoksifikasyonunda çok önemli bir rol oynar. Karaciğer fonksiyonu bozulduğunda, bu maddeler vücutta birikerek toksisiteye ve çeşitli organ ve sistemlerde potansiyel zarara yol açabilir.
6. Yetersiz beslenme :Karaciğer, gerekli proteinlerin, vitaminlerin ve minerallerin sentezlenmesinde ve depolanmasında rol oynar. Karaciğer fonksiyon bozukluğu bu süreçleri bozabilir, yetersiz beslenmeye ve hayati besin maddelerinin eksikliğine yol açabilir.
7. Assit :Karaciğer hasarı, asit olarak bilinen bir durum olan karın boşluğunda sıvı tutulmasına neden olabilir. Sıvı biriktiğinde karın şişmesine, rahatsızlığa ve nefes alma zorluklarına neden olabilir.
8. Portal hipertansiyon :Karaciğer fonksiyonunun bozulması, kanı sindirim organlarından karaciğere taşıyan portal damardaki basıncın artmasına neden olabilir. Portal hipertansiyon olarak adlandırılan bu durum, yemek borusu ve midede varislerin (genişlemiş damarlar) gelişmesine yol açabilir ve bu da yırtılıp ciddi kanamaya neden olabilir.
9. Karaciğer kanseri :Kronik karaciğer hasarı ve inflamasyonu karaciğer kanserine yakalanma riskini artırır. Karaciğer kanserinin erken evrelerinde tespit edilmesi zor olabilir ve sıklıkla kötü prognozla ilişkilendirilir.
Karaciğer fonksiyon bozukluğunun spesifik sonuçlarının altta yatan nedene, hasarın ciddiyetine ve karaciğer hasarına verilen yanıttaki bireysel farklılıklara bağlı olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, karaciğer hastalıklarının erken teşhisi ve uygun tedavisi, karaciğer fonksiyonunu korumak ve ciddi komplikasyonları önlemek açısından çok önemlidir.